Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spiondockan Cayla förbjuds i Tyskland

Från 2017
Uppdaterad 18.02.2017 09:06.
Dockan "My Friend Cayla" förbjuds i Tyskland.
Bildtext Dockan Cayla är spionmisstänkt.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

I Tyskland har myndigheten för nätsäkerhet förbjudit dockan ”My Friend Cayla”. Dockan kan utgöra ett potentiellt datasäkerhetshot.

”Cayla” är uppkopplad till internet och kan chatta med barn. Men den kan enligt myndigheten Bundesnetzagentur användas för buggning.

– Föremål som har en inbyggd kamera och mikrofon samt sändningsutrustning kan sända data utan att någon märker det och kan vara ett hot mot människors privatliv, säger chefen för nätsäkerhetsmyndigheten Jochen Homann.

Integritetsskyddet gäller särskilt barns leksaker och därför förbjuds dockan i Tyskland.

– Det sker för att skydda de mest sårbara i vårt samhälle, säger Homann.

Dockan fungerar så att den sänder barnens muntliga frågor trådlöst till en applikation som translittererar den till text och söker svar på internet. Därefter sänds svaret tillbaks till dockan som läser upp det.

Den tyska myndigheten befarar att allting som barnet säger och även andras samtal kan bandas in och sändas vidare utan föräldrarnas vetskap.

Dockan har kunnat hackas

Dockfabrikanten den amerikanska Genesis Toys skriver på sin webbsida att företaget har förbundit sig att skydda användarna och deras familjers personliga uppgifter.

Datasäkerhetsexperter har kunnat hacka dockan.

– Den saknar all form av säkerhetsstruktur, säger datasäkerhetsexperten Stefan Hessel från Netzpolitik.org som gjorde ett test och ursprungligen anmälde leksaken till de tyska myndigheterna.

Frågan om övervakning och hot mot den personliga integriteten är högt prioriterade i Tyskland. Det här beror bland annat på landets historia.

I DDR-diktaturen hade säkerhetspolisen detaljerad information om medborgarnas privatliv som den använde för att förtrycka människor. Det samma gällde redan tidigare då nazisterna var vid makten.

Diskussion om artikeln