Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SDP:s Antti Rinne varnar för strejkvåg

Från 2017
Sdp:s ordförande Antti Rinne i Morgonettan.
Bild: yle

Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne varnar i Yle-programmet Morgonettan för turbulens på arbetsmarknaden efter näringslivet EK:s beslut att dra sig ur alla centrala avtal.

Enligt Rinne finns det risk för en strejkvåg då EK ensidigt går in för att skrota spelreglerna på arbetsmarknaden.

- Det är mycket allvarligt. Spelreglerna påverkar de vanliga arbetstagarna och arbetsgivarna ute på fältet, och då spelreglerna försvinner försämras hela verksamheten på arbetsmarknaden.

Det var i onsdags Finlands näringsliv EK kom med beskedet att de slutgiltigt lämnar de centrala avtalen. I fortsättningen sköts förhandlingarna på förbundsnivå, meddelade EK.

Enligt Rinne är risken stor att motsättningarna mellan arbetsmarknadsparterna nu förstärks. Situationen kan i värsta fall komma att hota hela freden på arbetsmarknaden.

- Jag hoppas att det inte ska gå så långt som till strejker. Därför har jag bett statsministern att agera och sammankalla parterna till en gemensam diskussion.

- Och vad har statsministern svarat på det?

- Ingenting!

Många kritiska röster

EK:s beslut har under de senaste dagarna stött på hård kritik också från många andra håll.

Fackcentralen FFC:s ordförande Jarkko Eloranta varnade häromdagen för att det kan bli en komplicerad höst på arbetsmarknaden, och menade att strejker inte är uteslutna.

Metallförbundet rasar och sätter stopp för alla förhandlingar om nya kollektivavtal medan servicefacket PAM ser beslutet som en krigsförklaring.

Akademikercentralen Akava anser däremot för sin del att beslutet inte är något dramatiskt överhuvudtaget.

Diskussion om artikeln