Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Emelie Schepps deckare om Jana Berzelius sålde rekord på eget förlag

Från 2017
Emelie Schepp.
Bildtext Emelie Schepps debutbok om åklagaren Jana Berzelius har översatts till finska.
Bild: Catariina Salo.

En bakgrund inom reklambranschen kan komma överraskande väl till pass när en börjar skriva deckare. Det märkte svenska Emelie Schepp när hon fick ett refuseringsbrev från ett förlag och bestämde sej för att ge ut sin debut på eget förlag.

Den bästa marknadsföringen är när en läsare rekommenderar en bok till en annan läsare, och exakt det hände när Schepps deckare Märkta för livet kom ut.

- Jag lyckades sälja rekordmycket böcker på eget förlag och det rekordet står sej även idag och när de etablerade förlagen fick nys om det här började min telefon gå varm, säger Schepp.

Att vara egenutgivare innebär att en måste bära många olika roller. Manus ska skriva, böcker ska layoutas, designas och pakteras - och sen ska allt ännu marknadsföras på fältet.

- Jag kunde inget om bokbranschen när jag började. Det sägs att kunskap är makt, men för mej var det tvärtom en vinnande faktor att inte kunna något - jag såg inga hinder, bara möjligheter, säger Schepp.

När ett stort förlag sedan hörde av sej till Schepp valde hon att ta chansen, för att få mer tid till att skriva och kunna sträva högre som författare.

Tematik tagen ur samhällsdebatten

I sin första roman berör Schepp väldigt mörka teman som handlar om människosmuggling kidnappning av flyktingbarn. Huvudpersonen i böckerna, Jana Berzelius, är en udda karaktär men ett mörkt förflutet som vävs in i brotten som behandlas.

- Det var inte förrän jag läste en artikel som handlade om barnsoldater som insåg exakt hur mörk bokens huvudpersons förflutna skulle bli.

När Schepp planerar sina böcker och de vad de ska handla om, plockas alltid brotten från det verkliga livet. Sedan adderar hon på med huvudpersonens historia. Schepp märkte att när hennes debut kom ut var debatten om barnsoldater väldigt stor.

- Sorgligt nog har min historia på sätt och vis blivit sann. Verkligheten är alltid värre än det som skrivs.

Emelie Schepp.
Bildtext Emelie Schepp har en bakgrund inom reklambranschen.
Bild: Catariina Salo.

Att ha någon annan i sitt huvud

Efter sin debutroman om åklagaren Jana Berzelius har Emelie Schepp gett ut tre till böcker i samma serie på den svenska marknaden. Ytterligare tre böcker ska ges ut, så huvudpersonen lever verkligen sitt eget liv i Schepps huvud.

- Jana tröttar aldrig ut mej för hon är en dubbelkaraktär. Å ena sidan är hon en fantastiskt duktig åklagare som gör allt för att upprätthålla lagar och regler i samhället. Å andra sidan drar hon sej inte för att bryta lagar och regler för att hålla sin egen mörka bakgrund hemlig.

Huvudkaraktären Jana Berzelius lever sitt eget liv i Schepps huvud.

- Hon överraskar mej ofta när jag sitter och skriver. Jag har ju en plan för henne men den håller inte alltid när jag sitter framför datorn, säger Schepp.

Det är kombinationen av våldsam och väldigt ömtålig hos huvudpersonen i Schepps böcker som så många läsare fastnat för och gillar, tror författaren själv.

- Genom hela seriens gång bär hon på frågan “vem är jag”, en fråga som vi alla säkert har ställt oss någon gång. Det är en fråga jag kommer att besvara i sista boken.

Vem är Emelie Schepp?

Svensk deckarförfattare med rekord i sålda böcker på eget förlag
Har gett ut tre böcker; Märkta för livet, Vita spår och Prio ett
Vann priset Årets deckarförfattare i Sverige 2016
Hennes debut har getts ut på finska under titeln Ikuisesti merkitty
Bokserien om åklagaren Jana Berzelius utspelar sej i Norrköping i Sverige