Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nytt världsårsbästa och första FM-guldet för 16-åriga Saga Andersson: ”Jag är jätteglad!”

Från 2017
Uppdaterad 18.02.2017 19:23.
Saga Andersson, inomhus-VM 2016.
Bildtext Saga Andersson vann FM-guld med nytt personbästa.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Esbo IF:s stora stavlöfte Saga Andersson har förbättrat sitt personliga inomhusrekord med 32 centimeter i vinter. De senaste tre centen gav karriärens första senior-FM-guld i Jyväskylä.

Finland har en bredd i damernas stavhopp som få friidrottsgrenar kan matcha. Saga Andersson, 16, är ett av de allra hetaste namnen.

I inomhus-FM i Jyväskylä korades Esbo IF:s 16-åring för första gången i karriären till finländsk mästare på seniornivå, då hon vann med det nya personliga rekordet 423.

– Jag är helt jätteglad! När Wilma, Minna och Aino var borta hade jag tänkt att det kan bli en hög placering, men inte hade jag riktigt väntat mig det här. Jag är jätteglad, säger Andersson till Yle Sporten.

Programmet är inte längre tillgängligt

Av Finlands seniortoppar tävlar Wilma Murto och Minna Nikkanen i dag i England, medan Aino Siitonen är skadad och Erica Hjerpe studerar i USA.

– Nog skulle det varit roligt om alla varit med, men om man har andra tävlingar eller är skadad kan man ju inte komma, resonerar Andersson som sporras av tävlingssituationen i Finland.

– Det är bara bra att nivån är så hög, det är också bättre för en själv, man försöker själv sikta dit.

"Som fullvuxen det gäller"

Andersson vann närmast före två andra lovande hoppare. Elina Lampela kom tvåa på sin 19-årsdag, medan Larsmo IF:s 17-åring Alina Strömberg liksom Andersson öppnade senior-FM-medaljkontot med ett brons.

Med 423 är Saga Andersson världsetta i U18-åldersklassen, en position hon innehade redan före Jyväskylä.

– Nog tänker jag på det, men det är ju sen när man är fullvuxen som det gäller, det är då man ska vara helt på topp, ler hon efter en rekordförbättring på 32 cent under inomhussäsongen.

– Vintern har farit jättebra. Jag har inte haft några skador och fått träna på som planerat. Nu börjar också resultaten synas.

Förra sommaren var Andersson fyra i junior-EM i Georgien, där Strömberg vann guld. I sommar hoppas Andersson rymmas med i Finlands trupp till U19-EM i Italien – därtill väntar sannolikt en ny rekordslakt.

– Nog skulle jag vilja ha 435 minst. Där går kanske gränsen, men förstås vill man ju alltid också hoppa högre!

Här hittar du alla resultat från dagens tävlingar i inomhus-FM!

Diskussion om artikeln