Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Alpina VM på söndag: Hirscher eller Kristoffersen? – den största frågan inför VM-avslutningen

Från 2017
Uppdaterad 19.02.2017 11:55.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM i alpint, herrarnas slalom, åk 2 (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Herrarnas slalom får som bekant sätta punkt för VM-tävlingarna i alpin skidåkning. Guldkampen går mellan en österrikare och en norrman medan finländarna vill undvika sitt sämsta VM på 26 år.

Vad och när

Första åket i St. Moritz börjar klockan 10.45. Sändningen i TV2 10.35. De sextio snabbaste får åka i den andra omgången som startar klockan 14.

Utgångsläget

Förhandssnacket handlar mest om två åkare. Österrikes Marcel Hirscher och Norges Henrik Kristoffersen. Duon har dominerat säsongens världscuptävlingar och i endast en specialslalom har någon annan fått ställa sig högst på podiet. Denna någon är Italiens Manfred Mölgg som vann i Zagreb.

Skrällvarning

Efter sina ryggbesvär skulle det vara en överraskning om André Myhrer tar en medalj. Chansen finns och i samband med förra säsongens världscupfinaler var svensken snabbast just i St. Moritz.

Britten Dave Ryding har slagit igenom på allvar den här säsongen och han kan mycket väl utmana förhandsfavoriterna. Även Alexander Khorosjilov, Leif Kristian Haugen och Mattias Hargin kör för medalj.

Är tysken Linus Strasser eller hemmaåkaren Daniel Yule på pallen snackar vi om en skräll.

Finländarna

Joonas Räsänen och VM-debutanten Juho Handolin försvarar de blåvita färgerna i VM:s sista tävling. Duon tog sig till söndagens tävling genom att sluta femma respektive sextonde i lördagens kval.

Förhoppningsvis levererar Räsänen en placering bland de 25 snabbaste. För tillfället är Eemeli Pirinens 33:e plats i storslalom Finlands hittills främsta placering.

Senast det har gått så här dåligt var i Saalbach 1991. Sedan VM i Morioka 1993 har åtminstone en finländare varit topp-20.

Historik

För två år sedan bjöd fransmannen Jean-Baptiste Grange på en liten överraskning då han tog sitt andra VM-guld i Beaver Creek. Den gången ledde Marcel Hirscher efter det första åket men körde ur i det andra.

Hirscher, som vann guld i storslalom i fredags, kan bli den sjätte herråkaren att vinna VM-guld i slalom för andra gången.

Det har gått 20 år sedan en norrman fick fira segern i herrarnas slalom. Tom Stiansen vann i Sestriere 1997. Den sviten vill Kristoffersen och Haugen få ett slut på.

Referentens tips

En mycket svårtippad tävling fast det egentligen bara står mellan Hirscher och Kristoffersen. Jag singlar på den berömda slanten och säger att VM avslutas med en norsk guldfest.

Diskussion om artikeln