Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny trippelseger för IK Falken – får Sandra Eriksson sin önskan uppfylld?

Från 2017
Uppdaterad 18.02.2017 19:23.
Karin Storbacka, inomhus-FM 2017.
Bildtext Karin Storbacka tog hem karriärens sextonde individuella FM-guld.
Bild: SUL / Petteri Kivimäki

Karin Storbacka visar upp strålande form under sin sista säsong på elitnivå. Hon ledde IK Falken till en trippelseger på 1500 meter i inomhus-FM – och Sandra Erikssons ”tre systrar” siktar på tre medaljer till i morgon.

Efter den förra friidrottssäsongen meddelade Karin Storbacka att 2017 blir hennes sista år på toppnivå. Men ännu har hon inte trappat ner – det visade dagens lopp i inomhus-FM i Jyväskylä med besked.

Storbacka satte gasen i botten genast från start och ledde IK Falken till en trippelseger på 1500 meter. Storbacka sprang nytt personbästa på kort inomhusbana: 4.23,69.

– Det rullade på riktigt bra. Det är fjärde helgen i rad jag tävlar och jag känner att tävlingsformen stiger helg för helg, så det var med gott självförtroende jag sprang iväg, säger Storbacka till Yle Sporten.

– Vi hade pratat om att vi inte vill jogga i början och jag kände att om jag lämnar det till en slutspurt, så är det helt säkert att jag förlorar mot åtminstone Zenitha.

Systrarna Eriksson flera sekunder bakom

Den regerande mästaren Zenitha Eriksson korsade mållinjen som tvåa, över fyra sekunder bakom Storbacka. Hon spurtade ner storasyster Heidi Eriksson.

– Jag tänkte först att jag skulle hänga på Karin och att hon kanske blir lite trött och saktar in – men det gjorde hon ju inte. Det var väl snarare jag som blev lite trött och tappade fart.

Du löpte ju ändå personbästa, så det kan väl inte ha varit ett dåligt lopp?

– Nä, absolut inte. Det var väl kortbanepers med 20 sekunder, skrattar Eriksson. Senast sprang jag det visserligen 2010, tillägger hon.

Heidi Eriksson höll undan för Henni Tofferi och Vasa IS Camilla Richardsson och tog karriärens femte inomhus-FM-brons på distansen. Hon har även två silver.

– Jag tycks ju prenumerera på den där bronsmedaljen. Jag hade inte på det sättet koll på formen på 1500 meter, så jag tänkte att jag hellre ligger lite lågt och sparar krafter till slutet, så vi får vår Falkentrippel.

– Det gör också att man kanske får lite fel fokus. I stället för att fokusera på att vinna eller bli tvåa, så tänker man att ”bara man nu blir bland de tre första”, säger Eriksson utan att trots det låta missnöjd.

Skön svansång

Storbacka, 29, tog sitt fjärde FM-guld på 1500 meter inomhus. Sammanlagt har hon nu erövrat 16 guld, två silver och två brons.

Att dagens lopp kanske var karriärens sista inomhus på 1500 meter känns inte alltför vemodigt, intygar hon.

– Nä, inte egentligen. Jag har jobbat mentalt med det här och tyckte innan det känns både jätteroligt och lite skönt att få det undanstökat, säger Storbacka som ändå med jämna mellanrum haft karriäravslutet i bakhuvudet.

– Varje gång jag har ett tungt träningspass och det känns jobbigt, så tänker jag bara att ”nå, det är sista året”. Och varje gång det känns jättebra och jag får panik att det tar slut, så tänker jag att jag ju inte behöver sluta helt och hållet.

Nya medaljchanser i morgon

Hinderstjärnan Sandra Eriksson skippar inomhussäsongen på grund av skadebesvär och är inte på plats i Jyväskylä. Däremot följer hon noga med tävlingarna.

Inför FM skrev hon på Twitter att hon räknar med att hennes ”systrar Heidi, Zenitha och Karin tar hem minst 6 medaljer”. Det följde hon upp med ”räknar med tre medaljer till imorgon” efter dagens trippel.

Zenitha Eriksson är regerande mästare även på 800 meter, där hon på söndag går in som guldfavorit.

– Om jag bara är på benen i morgon så ska jag nog ha stora chanser att försvara mitt guld. Det är tanken, säger Zenitha Eriksson vars storasyster Heidi springer antingen 800 eller 3000 meter.

– Jag bestämmer mig först efter morgonjogget i morgon, men endera blir det. Och medalj satsar jag på oberoende, säger hon.

Karin Storbacka är trefaldig finländsk inomhusmästare på 800 meter, men väljer denna gång 3000 meter där hon ställs mot tuffa motståndare i bland annat Camilla Richardsson, Oona Kettunen och Johanna Peiponen.

– Jag tar morgondagens 15 varv som en rolig bonus, säger Storbacka. Jag ska bara njuta, och det är roligt att känna att man inte har något att förlora. Jag ser helt enkelt vad känslan är och hur länge jag orkar med de andra.

Här hittar du alla resultat från dagens tävlingar i inomhus-FM!

Diskussion om artikeln