Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Silver med bitter eftersmak: ”Skulle ljuga om jag påstod något annat”

Från 2017
Christoffer Envall, Botnia Games 2017.
Bildtext Christoffer Envall vann sitt lopp, men fick "nöja sig" med silver. (Arkivbild)
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

Både IK Falkens Christoffer Envall och Hangö IK:s Jonna Berghem tog silver på 400 meter i inomhus-FM i Jyväskylä. Ingendera var helt belåten med dagsverket.

Jonna Berghem gick in som statistiketta på damernas dubbla banvarv, som 400 meter är på Jyväskyläs 200 meter långa inomhusbanor.

I och med att HIFK:s Viivi Lehikoinen valde gamlas dans före FM var allt upplagt för en duell mellan Berghem och Hilla Uusimäki, EM-semifinalist på distansen förra sommaren.

Och visst var Uusimäki till slut startare än Berghem, som först i fjol plockade in 400 meter i repertoaren. Uusimäki vann med tiden 54,76 och Berghem kom tvåa med 55,31.

Jonna Berghem, Nordenkampen 2017.
Bildtext Jonna Berghem, här i Nordenkampen förra helgen, fick kapitulera mot Hilla Uusimäki.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

– Inte vet jag om jag var direkt chanslös, beskriver Berghem guldkampen till Yle Sporten. Jag sprang första 100 för sakta men andra gick sen otroligt hårt. Jag tråmade mig in som etta, för min plan var att ligga först efter 200 meter.

– Men sen slappade jag lite väl mycket då mellantiden var så tuff, jag tänkte att jag inte orkar såhär hårt till slut. Jag borde ha försökt hålla Hilla bakom på rakan, men hon är en lite starkare löpare, så det var bara att låta henne fara.

Nya idéer

Berghem bytte inför denna säsong till Atte Pettinens tränarteam som innehåller bland annat Oskari Mörö, vars paradgren 400 meter häck så småningom även läggs till i Berghems schema.

– Jo, jag tränade på det ett par gånger under det senaste utlandslägret. Det blir säkert mera i vår och så får vi pröva hur det ser ut i sommar, säger Berghem som njutit av samträningen i Pettinens team.

– Jätteroligt att träna med en grupp som innehåller så pass många bra idrottare, det motiverar. Lite nya idéer har det kommit, men i sig tycker jag inte träningen skiljer sig så mycket.

200 meter ett frågetecken

Berghem har vunnit inomhus-FM-silver på 60 meter två år på raken. Den sträckan skippar hon nu, 200 meter är i praktiken hennes kortaste distans numera.

En rivig spurt är inte optimalt för Berghems trilskande baklår, som stört prestationerna på 200 meter i vinter. Berghem försvarar FM-guldet på 200 meter i morgon – kanske.

– Vi får se, säger hon. Jag joggar nu ner ordentligt och så ser vi hur det känns i morgon. Om låren är sjuka så står jag över, om allt känns bra så springer jag.

Envall vann loppet, förlorade guldet

Precis som damernas 400 meter avgjordes herrarnas motsvarande tävling utan försöksheat. Bland damerna kom alla medaljörer från det sista ”heta” heatet, men i herrtävlingen blev det spridning.

Vinnaren Markus Teijula sprang i heat nummer 5 tillsammans med Petteri Monni, som i slutresultaten delade på silvret med IK Falkens Christoffer Envall som tog hem heat 6.

Christoffer Envall, Villmanstrand, 2016.
Bildtext Christoffer Envall tog sin första FM-medalj inomhus.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

Envall blev 11 hundradelar från Teijulas segertid, och tror att ha kunnat utmanat om guldet ifall de mötts på banan.

– Jo, det tror jag definitivt. Skulle jag fått springa mot honom, så tror jag nog att jag hade kunnat utmana riktigt bra.

Så lite bitter eftersmak lämnade silvret?

– Jo, lite nog, svarar Envall. Jag skulle ljuga om jag skulle påstå något annat.

Ovan på kort bana

Envall, 25, har två FM-guld på 400 meter utomhus, men brukar i allmänhet inte satsa på inomhussäsongen. Den senaste statistiktiden på 400 meter från kort bana inomhus dateras 2009.

– Det skiljer sig faktiskt ganska mycket, det är lite mera teknik här. Det beror förstås på vilken typ av löpare du är och hur långt ditt naturliga löpsteg är. Har du längre löpsteg har du svårt att springa i kurvorna, berättar Envall.

– Men löpningen i dag kändes överlag riktigt bra hela vägen. Jag borde ha ryckt lite tidigare då jag kände att jag hade krafter kvar, men då fegade man lite som vanligt och där blev det. Men överlag är jag nog nöjd.

Fin SFI-skörd

SFI-föreningarna tog sammanlagt tio medaljer under öppningsdagen i Jyväskylä. Förutom Berghem och Envall tog även HIFK:s Lotta Kemppinen på 60 meter och Esbo IF:s Eemeli Kiiski på 5000 meter gång silver, medan IF VOM:s Richard Östman knep brons i höjd.

Guld blev det för Saga Andersson och Karin Storbacka. Esbo IF-junioren Andersson tog karriärens första senior-FM-guld i stavtävlingen där Larsmo IF:s Alina Strömberg kom trea, medan erfarna Storbacka ledde IK Falkens trippelseger före Zenitha och Heidi Eriksson på 1500 meter.

Här hittar du alla resultat från dagens tävlingar i inomhus-FM!

Diskussion om artikeln