Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps mystiska påhopp mot Sverige

Från 2017
Uppdaterad 19.02.2017 16:44.
Donald Trump anländer till Florida med Air Force One
Bildtext Donald Trump anlände till Florida med tjänsteplanet Air Force One.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den amerikanske presidenten Donald Trump höll ett möte i Melbourne Florida igår. Där kom han med ett märkligt uttalande om Sverige.

Trump försvarade sitt presidentdekret om inreseförbud till USA för människor från sju muslimska länder i Afrika och Mellanöstern. Han kritiserade domarna som har satt stopp för hans planer, men han lovade ett nytt initiativ nästa vecka.

– Vi måste se till att vårt land är tryggt. Se på vad som händer i Tyskland. Se på vad som skedde i Sverige i går kväll. Sverige, vem skulle ha trott det? De har tagit in mycket folk, de har problem som de inte trodde var möjliga. Titta vad som sker i Bryssel, vad som sker i hela värden, titta på vad som händer i Nice, titta på vad som händer i Paris, sade Trump i talarstolen.

Det förblev oklart vilka händelser i Sverige som hade upprört den amerikanske presidenten eller om det handlade om invandringen till Sverige i största allmänhet.

Den svenske terrorismexperten Magnus Ranstorp skrev på Twitter att den amerikanska TV-kanalen Fox hade rapporterat från Sverige och han antog att Trump refererade till TV-reportaget. Enligt Ranstorp var rapporteringen i Fox en påhittad nyhet.

Enligt Fox har våldet och våldtäkterna ökat explosionsartat i Sverige sedan flyktingarna kom härom året.

Den tidigare svenske statsministern Carl Bildt undrar för sin del på Twitter vad månne Trump har rökt. Frågorna hopar sig.

Också Finlands tidigare statsminister Alexander Stubb har bidragit till debatten. Han förklarar för Trump att Sverige är ett invandrarvänligt, internationellt och liberalt land som är en av de mest välmående, förmögna och säkra platserna på jorden.

I Sverige spekulerar man nu i vad Trump kan ha menat.

Aftonbladet publicerar en artikel på engelska om vad som skedde i Sverige i förrgår. Bland annat nämner tidningen att en man försökte elda upp sig på Sergels torg och att sångaren Owe Thörnqvist, 87 år, hade tekniska problem under generalrepetitionen inför Melodifestivalen.

Europaväg 10 mellan Katterjåkk och Riksgränsen i norra Sverige måste också stängas på grund av dåligt väder.

Polisen jagade en Peugeot som vansinneskörde på Östermalm i centrala Stockholm, räknar tidningen upp.

På Twitter har svenskarna börjat driva med den amerikanske presidenten under hashtagen #lastnightinsweden.

Trump lovar nya reformer nästa vecka

– Vi kommer att göra någonting nästa vecka, jag tror att ni blir imponerade. Låt oss se vad som händer. Sist och slutligen är det viktiga att se till att vårt land är tryggt. Se vad som sker, vi måste se till att vårt land är tryggt, sade Trump.

Trump lovade också att han snart ska avskaffa den allmänna sjukförsäkringen, den så kallade Obamacare-reformen, som hans företrädare drev i genom. Den ska enligt Trump ersättas med något bättre.

Presidenten beskyllde ännu en gång massmedierna för att ljuga.

Trumps saliga anhängare i Melbourne, Florida.
Bildtext Saliga anhängare då Trump talade i Melbourne, Florida.
Bild: AFP / Lehtikuva

Artikeln kompletterad med Twitterkommentarer kl. 10.15

Diskussion om artikeln