Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Anne Hietanen: Därför är självhjälpsbok inte ett skällsord

Från 2017
Hietanen & Henrikson - en bokpodd för alla
Bild: Björn Karlsson

Boken Love Warrior har svept över hela USA som en snabb årstidsväxling.

Graderna har stigit och hettan gör att folk klär av sig och plötsligt visar upp tidigare dolda delar av sig själva. Lår man skämts över och hudbristningar man inte ens visat åt sin närmaste vän, allt skall fram. Främst gäller det saker på insidan, sådant vi ser som mentala skavanker vi hittills skämts över.

Plötsligt vill alla tala ut om hemligheter i äktenskapet, hetsätningen som finns bakom ens fitnessbilder på Instagram. Glennon Doyle Meltons bok fick sitt avstamp i bloggen momastery där Melton skrev om sitt liv med en sådan öppenhet att väldigt många kunde känna igen sig och många kände sig mycket mindre ensamma. Bloggaren märkte att ju mera hon blottade sig desto mera kärlek och stöd fick hon.

När jag läser boken känner jag att texten nästan mot min vilja rör vid något gömt inom mig, kanske det är min själ som yrt vaknar upp och säger moj. Det är en fin känsla och boken känns som en fin gåva.

Mindre ful och äcklig

Visst vet jag att självhjälpshyllan ses som den mest skamliga delen av vilket bibliotek som helst, nog vet jag att det bara är de som har riktigt extra mycket fel i huvudet som huserar där. Inte sitter jag heller på spårvagnen och läser Tio steg för dig som vill vara mindre ful och äcklig, men kanske jag borde börja göra det. Varför skulle någon behöva skämmas över att en är intresserad av personlig utveckling? Vad är det för fel med att vilja ha hjälp med att följa sina drömmar?  Eller kanske helt tvärtom, lära sig sluta sträva efter drömmar och istället försöka vara nöjd över det man har nu.

Jag gillar inte all självhjälp, men en del. För att provocera lite brukar jag säga att jag älskar självhjälp, men det är bara delvis sant. Mycket är illa skrivet, alltför banalt, upprepande och dessutom skrivet enbart i syfte att casha in. Men sedan har vi (ganska så) välskrivna böcker som Love Warrior som på många sätt, trots att den är en biografisk berättelse, faktiskt borde höra under självhjälpshyllan.

Jag tar ibland upp en eller annan självhjälpsbok och jag köper sällan allt jag läser, men ibland får jag några meningar som gör mitt eget liv lite lättare och det är värt väldigt mycket för mig.

Sår varar sig i tystnad

Från Love Warrior tar jag med mig en en känsla av att den här nya vågen av öppenhet absolut ger mera plus än minus. Ibland har jag oroat mig för att folk kanske gör sig onödigt sårbara i en värld som inte alltid vill alla väl. Men i jämförelse med forna generationers hemlighållande och i många fall förbud mot att yppa svåra saker inom familjen är den här trenden en bra sak. Jag tror bestämt att sår kan läkas av att bli omnämnda och erkända och att sår varar sig i mörker och tystnad.

Acceptera förändring

En självhjälpsbok jag älskat är Get out of your Mind and Into Your Life av Steven C. Hayes som lärde mig trick för att dämpa det vansinniga tänkandet och analyserandet som pågår i huvudet jämt och ständigt vare sig jag vill det eller inte. Sedan har vi en annan bok ja läste för snart tjugotre år sedan som annars innehöll miljoner saker jag uppfattade som nästintill fruktansvärda, men som också hade ett eller två kapitel som lärde mig affirmering och den gjorde att jag exempelvis kunde älska mig själv i en situation där jag kände att jag förlorat allt som varit bra i mitt liv dittills.

Ifall du har bra tips på självhjälpsböcker som har fungerat så dela gärna med dig. Eller hör du till dem som tänker att självhjälpsböcker är antingen humbug eller ännu värre, gör mera skada än nytta?

I avsnitt sex av Hietanen & Henrikson pratar vi denna gång om  Glenn Doyle Meltons bok Love Warrior som snart kommer översatt till svenska samt Yaa Gyasi Vända hem.

Hietanen & Henrikson: #6 Krigare och slavar - Spela upp på Arenan