Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige kräver att USA klargör vad Trump menade

Från 2017
Uppdaterad 20.02.2017 19:27.
Donald Trump nämnde Sverige i sitt tal på flygplatsen i Melbourne, Florida den 18 februari 2017.
Bildtext Donald Trump nämnde Sverige i sitt tal på flygplatsen i Melbourne, Florida den 18 februari.
Bild: AFP / Lehtikuva

I ett tal på lördagen räknade Donald Trump upp olika terrordåd och nämnde "händelserna i Sverige igår", utan att specificera vad han syftade på.

Sveriges ambassad i Washington DC har nu kontaktat det amerikanska utrikesministeriet och krävt att USA förklarar vad presidenten menade.

– Vi vill få klarhet i vad det är frågan om. Vi vet inte vad det är han syftar på, säger Catarina Axelsson på det svenska utrikesministeriet UD till nyhetsbyrån TT.

Olle Wästberg, som är Sveriges tidigare generalkonsul i New York, tror ändå knappast att Sverige får något svar.

– Att det amerikanska utrikesdepartementet skulle gå till Vita huset, som i sin tur går till Trump och frågar vad han menade, det är inte särskilt sannolikt, säger Wästberg till TT.

Listade Sverige bland terrordåd

Trump gjorde det oklara uttalandet medan han försvarade sitt inreseförbud i ett tal till anhängare i Florida på lördagen.

Han drog paralleller mellan flyktingar och terrordåd och nämnde Tyskland, Belgien och Frankrike, men också Sverige.

– Titta vad som hände i Sverige igår kväll. Sverige, vem hade trott det? De har tagit in mycket folk, de har problem som de inte trodde var möjliga, sade Trump.

Presidenten specificerade inte vad han syftade på. Uttalandet har väckt stor förundran, eftersom inget speciellt hade hänt i Sverige dagen innan.

Trump räknade upp olika terrordåd och nämnde "händelserna i Sverige" - Spela upp på Arenan

Syftade kanske på TV-rapport

Spekulationerna har gått heta om vad Trump egentligen syftade på. En teori är att presidenten hade sett ett inslag från Malmö som visades på konservativa Fox News dagen innan.

- Min gissning är att han hade sett ett inslag i Fox News som handlade om Malmö och problem som följt av svensk flyktinginvandring. Så blandade han ihop det här med rena terrordåd, så att Sverige kom med i en lista med terrordåd och då blev det ju alldeles tokigt, säger Wästberg till SVT.

Wästberg är inte särskilt förvånad över Trumps uttalande och påpekar att Trump inte fäster så mycket vikt vid om han talar sanning eller inte.

- Trump säger ju vad som passar honom för tillfället, vare sig det är sant eller inte. När han efter valet fick frågan om han ångrar saker han sade under valkampanjen som var osanna tittade han förvånat på journalisten och sa "vadå, jag vann ju!" säger Wästberg till SVT.

Diskussion om artikeln