Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump förklarar sitt Sverigeutspel - "jag tittade på Fox News"

Från 2017
Uppdaterad 20.02.2017 19:31.
Donald Trump talar med journalister ombord på Air Force One då han var på väg till Florida på lördagen 18.2.2017
Bildtext Donald Trump talar med journalister ombord på Air Force One då han var på väg till Florida på lördagen 18.2.2017
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s president Donald Trump har förklarat sitt mystiska uttalande om flyktinginvandring och terrordåd i Sverige - i en tweet förstås. Trump hade sett ett tv-inslag späckat av faktafel.

På söndag kväll bekräftade Trump det som många redan hade gissat. Hans uttalande om Sverige handlade om något han hade sett på tv på fredagen.

"Mitt uttalande om vad som hände i Sverige syftade på ett inslag som sändes på Fox News om invandrare och Sverige", twittrade Trump.

Strax före Trumps tweet hade en talesperson i Vita huset också sagt att Trump talat i allmänna ordalag om ökande brottslighet och inte om en specifik händelse.

Häpnad och löje

Under natten till söndagen höll Trump ett tal inför sina anhängare i Florida där han talade om terrordåd som inträffat runt om i Europa. Han kopplade terrordåden till flyktingar, invandring och bristande gränskontroll. Mitt i det resonemanget nämnde han Sverige.

- Titta på vad som hände igår kväll i Sverige. Sverige! Vem skulle ha trott det? De tog in en massa människor och fick fler problem än de trodde var möjligt, sade han.

Uttalandet väckte först häpnad och sedan löje, eftersom inget speciellt hade inträffat i Sverige på fredagen.

Trump räknade upp olika terrordåd och nämnde "händelserna i Sverige" - Spela upp på Arenan

Sverige har fått sin förklaring

Sveriges regering krävde via sin ambassad i Washington att få en förklaring till Trumps uttalande.

Efter Trumps tweet och Vita husets uttalande meddelade Sveriges ambassad i Washington att frågan nu är besvarad.

Litet senare twittrade ambassaden i sin tur ut att de ser framemot att informera den amerikanska regeringen om svensk invandrings- och integrationspolitik.

Det inslag som Trump hade sett på konservativa Fox News var gjort av filmaren Ami Horowitz. Det handlade om konflikter och ökande brottslighet som påstods vara en följd av ökat flyktingmottagande.

Bland annat terrorismforskaren Magnus Ranstorp twittrade tidigt att inslaget var "fake news", falska nyheter.

Inslaget av Horowitz ska ha varit späckat av faktafel.

Diskussion om artikeln