Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nationalister protesterade i Kiev - flera gripna efter sammandrabbningar

Från 2017
Uppdaterad 20.02.2017 09:06.
Polismuren och en av demonstranterna i närheten av presidentens kansli i Kiev 19.2.2017
Bild: EPA/VIKTOR KOSHKIN

Ukrainsk polis och nationalistiska demonstranter drabbade samman i Kiev. Medan nationalister protesterar mot koltransporterar från östra Ukraina, rapporterar New York Times om en kontroversiell fredsplan för Ukraina från kamrater till Donald Trump.

Över 1 000 ukrainska ultranationalister bevakades av hundratals poliser på söndagen då de tågade från Självständighetstorget (Majdan Nezalezjnosti) i Kiev till presidentens kansli på söndagen.

"Jag stödjer handelsblockaden" står det på ett av demonstranternas plakat i Kiev 19.2.2017
Bildtext "Jag stödjer handelsblockaden" står det på ett av demonstranternas plakat i Kiev 19.2.2017
Bild: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Demonstranterna tågade för att försvara blockaden av järnvägen, där nationalister sedan slutet av januari har stoppat koltransporterna från landets östra, separatistkontrollerade delar.

- Vi varnar än en gång myndigheterna som handlar kol från de ockuperade områdena och gör pengar på blod, sade Nikolaj Kokhanivskij som leder nationalisterna.

Enligt president Petro Porosjenko hotar nationalisternas blockad landets energisäkerhet. Han har varnat för att delar av Kiev och andra städer kan bli utan uppvärmning och att 300 000 industrijobb är hotade om inte koltransporterna släpps fram.

- Porosjenko tjänar på den här handeln, därför är han mot blockaden, sade en av demonstranterna i Kiev till nyhetsbyrån AFP.

Sammandrabbningar mellan polis och nationalistiska demonstranter nära presidentens kansli 19.2.2017
Bild: EPA/VIKTOR KOSHKIN

Flera av demonstranterna skadades och greps då de drabbade samman med polisen i närheten av presidentens kansli

Nytt eldupphör idag

Idag, måndag, borde ett nytt eldupphör träda i kraft i östra Ukraina.

Under säkerhetskonferensen i München på lördagen kom Tyskland, Frankrike, Ryssland och Ukraina överens om ett nytt eldupphör med start på måndag.

Enligt överenskommelsen ska de ukrainska regeringsstyrkorna och de ryskstödda separatisterna dra tillbaka tyngre vapen från frontområdena.

Bybor i Trudove, Donetsk, får hjälp med att riva en byggnad som skadats i granateld 18.2.2017
Bildtext Bybor i Trudove, Donetsk, får hjälp med att riva en byggnad som skadats i granateld 18.2.2017
Bild: EPA/SERGEY VAGANOV

Men det finns ingen tidtabell för tillbakadragandet och många liknande överenskommelser har misslyckats tidigare.

I början av januari trappades våldet upp rejält.

Kiev rasar över "fredsplan" från kompanjoner till Trump

New York Times rapporterar på måndagen om en inofficiell "fredsplan" för Ukraina som den ukrainska regeringen ogillar skarpt.

En vecka innan president Donald Trumps säkerhetsrådgivare Michael Flynn tvingades avgå ska han ha fått levererat en fredsplan för Ukraina till sitt kontor.

Pådrivarna för den här fredsplanen är - enligt New York Times - Trumps personliga advokat Michael D.Cohen, Felix H.Sater som är affärsbekant till Trump och den ukrainske parlamentarikern Andrej Artemenko vars skumma bakgrund beskrivs noggrannt av tidningen.

Kiev anser att alla de här tre "amatördiplomaterna" har mycket nära band till Ryssland och exempelvis Ukrainas ambassad i USA har rasat över deras "alternativa fredsplan".

Det är oklart om Vita huset tar den här fredsplanen på allvar.

Diskussion om artikeln