SvD: Antikköp kan stöda IS
Handel med kulturföremål från bland annat Syrien och Irak har blivit en intäktskälla för terrororganisationen Islamiska staten (IS), skriver Svenska Dagbladet.
Enligt en expert som tidningen har intervjuat är det viktigt att olika myndigheter och organisationer, men också de svenska konsumenterna är medvetna om saken.
- Man kanske inte förstår vad man kan råka bli en del av, säger Mats Djurberg, som är generalsekreterare för Svenska Unescorådet, till tidningen.
Djurberg uppmanar både antikhandlare och köpare att vara mycket försiktiga när det gäller handel med äldre kulturföremål. Den illegala handeln som IS bedriver gäller främst mindre föremål som fresker, mynt och skrifttavlor.
IS har förstört historiskt värdefulla byggnader och föremål, till exempel i städerna Palmyra i Syrien och Mosul i Irak. Föremålen smugglas ut från de länder där de har stulits, och ofta finns den slutliga köparen i Europa eller USA.
Handeln bedrivs främst på nätet
Mats Djurberg uppmanar konsumenterna att ta reda på föremålens historia och att ringa polisen om man ser saker som är misstänkta.
Handeln med illegala föremål bedrivs främst på nätet, även om föremålen kan dyka upp i antikbutiker. Också på resor kan man råka på stulna föremål.
- Även om man inte åker till Syrien och Irak så finns de ofta i närområdet, i länder som Turkiet eller Jordanien, som är stora turistländer och där man då – medvetet eller omedvetet – kan bli en del av IS näringskedja, säger Mats Djurberg till tidningen.
Man tror ändå att kulturskatter står för en mindre del av IS intäkter. Största delen av organisationens intäkter kommer från oljesmuggling och donationer av utländska sympatisörer.
FN har förbjudit handel med kulturföremål från Syrien och Irak
Det förekommer ingen laglig handel med kulturföremål från Syrien och Irak. FN:s säkerhetsråd har förbjudit all handel med antikviteter från de här länderna.
Det är ändå oklart i vilken utsträckning föremål från Syrien och Irak förekommer hos svenska antikhandlare.
- Det är väldigt svårt att säga. Jag vet att det har funnits, och att polisen har några fall. Men de är väldigt förtegna om det, säger Mats Djurberg till Svenska Dagbladet.