Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skåpbilsföraren i Sastamala ville begå självmord - två 17-åringar i mopedbil dog

Från 2017
Uppdaterad 20.02.2017 16:44.
Polisen har spärrat av riksväg 12 i Sastamala där dödsolyckan inträffade.
Bild: Lehtikuva / Kalle Parkkinen

Polisinrättningen i Inre Finland säger i ett pressmeddelande att skåpbilsföraren som krockade med en mopedbil i Sastamala på lördag kväll, varvid två unga människor omkom, hade för avsikt att begå självmord. Den 35-årige mannen har i förhör sagt att han ville ta livet av sig genom att frontalkrocka med ett mötande fordon.

Mannen, som misstänks för två dråp, grovt rattfylleri och grovt äventyrande av trafiken, förhördes på söndagen. Han sade att han inte hade märkt att det var en mopedbil som han körde mot, utan han trodde det var ett större fordon.

Den misstänkte hade vid gripandet 1,42 promille alkohol i blodet. Han uppgav i förhöret också att han intagit receptbelagda mediciner. Mannen led av mentala problem och hade varit självdestruktiv också tidigare, berättar polisen.

Kartan visar att Sastamala ligger i närheten av Nokia och Tammerfors.
Bild: Ylegrafik

Körde berusad med körljusen släckta

Polisen fick på lördag kväll klockan 19:17 uppdrag att åka hem till den 35-årige mannen i Nokia för att reda upp ett familjegräl. Men polispatrullen hann inte fram förrän den fick beskedet av en familjemedlem att den misstänkte hade lämnat hemmet.

Följande larm kom ca 20 minuter senare då en skåpbil ska ha krockat med en brunnsring i betong som låg invid en vägren. Bilen hade lämnat platsen, men en registerplåt hade ramlat av.

Klockan 19:35 rapporterade ett ögonvittne att en skåpbil hade kört i fel körfil på riksväg 12, med nästan alla körljus släckta. Därefter fick polisen beskedet att skåpbilen krockat med en mopedbil.

Polisen föreslår att den misstänkta förklaras häktad i morgon, tisdag.

De omkomna är två sjuttonåringar - en flicka och en pojke.

Diskussion om artikeln