Fler myter om svensk invandring i USA - svenskarna överväger faktakampanj
Sverige och framför allt det våldsdrabbade Malmö har redan tidigare pekats ut som ett skräckexempel i USA. Samtidigt försöker svenska medier och regeringen rätta till missvisande uppfattningar om Sverige.
I ett tal i lördags talade den amerikanske presidenten Donald Trump om Sverige som ett avskräckande exempel i fråga om invandringspolitiken. Han sade då bland annat ”Ni såg vad som hände i Sverige i går kväll”.
Det var till en början oklart vad presidenten syftade på. Det visade sig att det handlade om ett ett inslag som TV-kanalen Fox News hade sänt under fredagskvällen, med en dokumentärfilmare som förde fram tesen att Sverige döljer problem som invandring fört med sig.
Sverigebilden i USA: Socialstat och problem med invandring
Flera kommentatorer har i svenska medier i dag hänvisat till att Sverige redan tidigare har använts i den amerikanska debatten, som exempel på en negativ samhällsutveckling.
Sveriges Radio har talat med Olle Wästerberg, tidigare generalkonsul i New York.
– Det finns två Sverigebilder i USA. Den ena handlar om socialstaten som tar hand om dig från vaggan till graven, den andra om antisemitism i Malmö och problem med invandring. Det som Trump sade, förstärkte nu det senare, säger Olle Wästberg.
Dagens Nyheters USA-korrespondent Martin Gelin har berättat om reaktionerna i Sverige för flera amerikanska medier och medverkade i SVT:s Gomorron Sverige.
- Den grundar sig på en långvarig mytspridning som har skapats på amerikanska konservativa sajter, säger han, om debatten om Sverigebilden.
Felaktig bild spreds redan 1960
I SVT uttalade sig också PR-konsulten Elizabeth Walentin som är expert på amerikansk politik och som själv har fört kampanj för Demokraterna i USA.
Hon säger att uttalandet späder på en bild som befäst sig i amerikanska medier att Sverige är farligt och våldsamt - och det kallar hon för ”problematiskt”.
Walentin hänvisar till att Sverige och socialdemokraterna redan år 1960 har använts som exempel på en negativ utveckling i den amerikanska debatten. Dåvarande presidenten Dwight D. Eisenhower gjorde ett felaktigt påstående om de höga självmordstalen i Sverige och försökte koppla dem till socialdemokratin.
UD ska informera amerikanerna om Sverige?
Utrikesminister Margot Wallström har skrivit i ett uttalande för SVT idag, att det är bra att det klargjordes vad Trumps uttalande baserade sig på.
”UD och ambassaderna arbetar kontinuerligt med att sprida en korrekt och rättvis bild av Sverige. Vi ser tyvärr en generell tendens att förekomsten av felaktiga uppgifter ökar.”
Svenska Utrikesdepartementet har uttalat sig i korthet på Twitter angående den dokumentär om Sverige som Trump hänvisar till.
”Vi ser fram emot att informera USA:s regering om Sveriges migrations- och integrationspolitik”, skriver Sveriges ambassad i Washington.
Faktakampanj i sociala medier?
Enligt Aftonbladet överväger UD fler åtgärder för att bemöta felaktigheterna i tv-inslaget. Det kan handla om att informera med statistik på tjänstemannanivå – och att vända sig till vanliga amerikanska medborgare i sociala medier för att motarbeta en falsk bild av Sverige.
Aftonbladet publicerade i dag en artikel också på engelska för att möta en del av de uppgifter som framförs i dokumentären om brottsutveckling och flyktinginvandring. Svenska Yle sammanfattar på svenska.
I svenska massmedier har man också nyligen fört en debatt om huruvida särskilda utredningar ska göras om kopplingen mellan brott och invandrargrupper. Den senaste undersökningen är från år 2005.
Yle Nyheter kommer under veckan att publicera ett reportage om brottsutvecklingen i Malmö.
Aftonbladet: Här är faktafelen i Fox News inslag om flyktingrelaterat våld i Sverige
Inslaget är fullt av överdrifter och felaktiga påståenden.