Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fyra extra dygn i bil - Helsingfors rusningstrafik tredje värst i Norden

Från 2017
Uppdaterad 21.02.2017 06:24.
Rusningstrafik i Helsingfors.
Bildtext Helsingforsare tillbringar 27 minuter per arbetsdag i rusningstrafik.
Bild: YLE/Tobias Silvander

Färska uppgifter visar att trafikstockningarna ökar i hela världen. I Helsingfors har tiden vi tillbringar i trafiken ökat med tre procent, en bilist tillbringar årligen fyra dygn i rusningstrafik.

Det är karttjänsten Tomtom som utrett läget i 390 städer i 48 länder. Bara Stockholm lyckades med konststycket att minska trafikmängderna.

I Norden kommer de sämsta nyheterna från Oslo där folks arbets- och andra resor har förlängts med i genomsnitt 30 procent. Därmed går Oslo förbi Stockholm.

På tredje plats kommer Helsingfors där den tid vi tillbringar i trafiken har ökat med tre procent sedan i fjol. En bilist i Helsingfors sitter årligen 102 timmar extra i trafiken på grund av rusning.

I en stad ska man inte behöva bil

I Helsingfors säger trafikplaneringschef Reetta Putkonen att det är viktigt att man bygger städer där invånarna inte alls behöver vara beroende av bil.

- Vi vill få helsingforsarna att använda allmänna kommunikationsmedel, cykla eller gå. Då ryms också de bilister, som måste använda bil, bättre med.

Enligt Putkonen hjälper realtidsinformation om trafikläget också till.

- Då vet folk när de ska undvika att ge sig ut i trafiken för att undvika stockning.

I jättestäder är det tal om timmar extra

Bland städerna i Europa är rusningen värst i Łodź i mellersta Polen. På andra och tredje plats kommer Bukarest och Moskva, visar Tomtoms statistik.

Men i de riktigt stora städerna i världen hittas den värsta rusningstrafiken. I Mexico City, Bangkok och Jakarta kan rusningen medföra nästan en timme extra i trafiken per dag.

Diskussion om artikeln