Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

La Repubblica sprider rykte: Juncker avgår – Katainen efterträder

Från 2017
Uppdaterad 20.02.2017 17:27.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker talar och vice ordförande Jyrki Katainen lyssnar.
Bildtext EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker talar och vice ordförande Jyrki Katainen lyssnar. Bilden är tagen sommaren 2015.
Bild: AFP / Lehtikuva

En italiensk tidning hävdar att Jean-Claude Juncker avgår från posten som ordförande för EU-kommissionen. Jyrki Katainen skulle enligt tidningen vara starkaste kandidat som efterträdare, men uppgifterna bemöts med stor skepsis.

Den italienska tidningen La Repubblica förutspår stora rockader inom EU-kommissionen. Helsingin Sanomat, som citerar den italienska tidningen, skriver att kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker avgår redan i mars månad.

La Repubblica hävdar att den finländske kommissionären och vice ordförande Jyrki Katainen ligger väl till som efterträdare. Tidningen hänvisar till anonyma källor. En annan möjlig kandidat är Junckers ställföreträdare den nederländske socialdemokraten Frans Timmermans.

På officiellt håll inom EU-kommissionen tillbakavisas i alla fall skriverierna om att Juncker skulle avgå.

Vår korrespondent i Bryssel, Daniel Olin, uppmanar också nyhetspubliken att ta ryktet med en stor nypa salt.

- Det är inte första gången som La Repubblica drar kurvorna lite för snäva, säger Olin. Det här är helt taget ur luften.

Juncker här för att stanna

– Juncker är här för att stanna, och kommer att bekämpa alla de kriser som hotar Europa från Grexit och Brexit till immigrationen Han är lika motiverad som under sin första arbetsdag, säger EU-kommissionen vice språkrör Mina Andreeva till den Repubblica.

Juncker har varit EU-kommissionens ordförande sedan december 2014. Före det var han långvarig premiärminister i Luxembourg.

Juncker sade i en tysk radiointervju för Deutschlandfunk att han inte kommer att ställa upp för en andra mandatperiod som kommissionsordförande då den nuvarande löper ut år 2019.

Jyrki Katainen är en av sex viceordförande för EU-kommissionen. Han ansvarar för EU-kommissionens politik kring sysselsättning, tillväxt, investeringar och konkurrenskraft.

Finns alltid rykten kring Juncker

Katainens partikamrat, Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo kommenterar ryktena så här till Yle:

Det har alltid funnits rykten om Juncker. Jag såg en rubrik i dag, men jag har känner inte till detta. Men visst är det ju alltid utmärkt att Katainens namn noteras, det visar ju att han gör ett bra jobb.

Orpo tillägger att han inte har talat med Katainen om den här frågan.

Artikeln har uppdaterats klockan 17:25 med att ryktet verkar vara en nyhetsanka.

Diskussion om artikeln