Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finländska supertalangens dunkning spreds av NBA – ”Ingen 15-åring kan göra det där”

Från 2017
Awak Kuier.
Bildtext Awak Kuier i farten för Kotkan Peli-Karhut.
Bild: Mikko Mäkelä

Awak Kuier fortsätter att höja på ögonbryn i basketvärlden. 15-åringen stod för en snygg dunkning under ett träningsläger, och NBA spred klippet på det sällsynta ögonblicket på sina sociala medier.

Awak Kuier deltog på ett träningsläger som ordnats av Basketball Without Borders i USA. Endast sex européer deltog på lägret, varav fyra var finländare.

En dunkning inom herrbasketen är ingen nyhet, men när det kommer till damerna är det fråga om riktigt sällsynt ögongodis. Kuier har dessutom gjort det till en vana att stå för sensationella korgar. Enligt tränaren från Kotkan Peli-Karhut, Roope Mäkelä, har Kuier visat upp dunkningstalangerna också i hemlandet.

– Ingen gör så där i den finska damligan. Det finns ju förvisso damspelare som kan dunka, men jag har aldrig hört om en 15-årig som kan göra så där, säger Mäkelä till Yle.

NBA spred videon på sitt Facebook- (med 32 miljoner följare) och Twitter-konto (med 22 miljoner följare). Också det sällsynt för finländska talanger.

– Det betyder att de faktiskt tycker att det var fråga om en enastående prestation. Det är bara Lauri Markkanen och Hanno Möttölä som genererat samma sorts hype i Nordamerika, säger juniorlandslagstränaren Jussi Räikkä.

"Såg att hon var exceptionell redan för fyra år sedan

Kuier håller som sagt till i Kotka och PeKa:s B-juniorer. Där valdes hon ifjol till årets spelare, även om hon är ett år yngre än majoriteten av de andra spelarna i åldersklassen. Enligt tränaren Mäkelä handlar det om en riktig diamant.

– Då hon kom på sina första träningar för fyra år sedan så såg vi redan att hon var exceptionell. Hon har otrolig kroppskontroll trots att hon har genomgått en hård växtspurt under de senaste åren, menar Mäkelä.

Och visst är hon lång. Kuier är 194 centimeter lång, vilket betyder att hon är en av de längsta spelarna i hela Finland.

– Hennes armvidd är över två meter, berättar landslagstränaren Räikkä.

Kuier var ändå inte den enda finländaren på BWB-lägret som samlade hyllningar. Helmi Baskets Lotta-Maj Lahtinen valdes till hela lägrets bästa spelare av totalt 60 deltagande juniorer.

Diskussion om artikeln