Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps nya nationella rådgivare ser Ryssland som en fiende

Från 2017
Uppdaterad 21.02.2017 06:06.
USA:s president Donald Trump skakar hand med sin nya nationella säkerhetsrådgivare Herbert Raymond McMaster vid sin fritidsbostad Mar-a-Lago i Florida den 20 februari 2017.
Bildtext USA:s president Donald Trump skakar hand med Herbert Raymond McMaster vid sin fritidsbostad Mar-a-Lago den 20 februari 2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

Donald Trumps val av Herbert Raymond McMaster till ny nationell säkerhetsrådgivare möttes i USA av glada och något överraskade kommentarer. McMaster har en traditionell amerikansk syn på Ryssland och ser landet som en fiende.

- Han är en man med kolossal talang och kolossal erfarenhet. Han är mycket respekterad av alla i militären och vi är hedrade av att få honom.

Det sade USA:s president Donald Trump till tonerna av klassisk musik när han avslöjade namnet på den nya nationella säkerhetsrådgivaren, general Herbert Raymond McMaster.

Valet tillkännagavs i en guldskiftande soffa i ett överdådigt dekorerat rum i Trumps fritidsbostad Mar-a-Lago i Palm Beach i Florida.

John McCain var nöjd

Trumps superlativspäckade omdöme stämde den här gången överens med den allmänna uppfattningen.

Ledande republikaner och militära experter hyllade genomgående valet av McMaster. Den republikanske senatorn John McCain, som tidigare inte lagt band på sig när han syrligt kommenterat Trumps eskapader, beskrev McMaster som en man med "äkta intellekt, karaktär och förmåga".

Ledande intellektuell

54-åriga McMaster anses vara en av de ledande intellektuella inom den amerikanska armén.

Han är chef för Army Capabilities Integration Center, ett organ inom den amerikanska militären som planerar hur armén ska vara uppbyggd i framtiden. I sitt arbete har han speciellt betonat det hot som Ryssland kan utgöra, enligt medieföretaget Politico.

McMaster delar enligt Reuters också i övrigt den syn som det amerikanska säkerhetsetablissemanget har på Ryssland: att landet är ett hot och en fiende till USA.

Den synen avviker från Trumps syn på Ryssland.

I fråga om terrorhotet har McMaster varit noga med att påpeka att ett krig mot terrorismen inte ska förvandlas till ett krig mot islam, vilket också det står i kontrast mot Trumps retorik.

Förstahandsvalet tackade nej

Det är inte så överraskande att Trump nu väljer ett respekterat och okontroversiellt namn för posten.

Den förra nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn tvingades förra veckan avgå för att han ljugit för vicepresidenten Mike Pence om sina kontakter med den ryske ambassadören. Och Trumps förstahandsval till ersättare, pensionerade militären Robert Harward, tackade tidigare nej till posten och uppgav familjeskäl som orsak.

Herbert Raymond McMaster var dessutom ett säkert val också i en annan bemärkelse. Han är aktiv militär, vilket betyder att han inte kunde tacka nej till uppdraget.

Diskussion om artikeln