Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Korsholm väntas säga slutgiltigt nej till hamnväg

Från 2017
Uppdaterad 21.02.2017 09:03.
Talenteks alternativ för vägplanering logistikcentret-Vasklot i Vasa.
Bildtext Arkivbild. Talenteks alternativ för vägplanering logistikcentret-Vasklot i Vasa.
Bild: YLE/Agneta Glad

Planerna på en ny hamnväg ser inte ut att bli verklighet. Inget av alternativen är tillräckligt bra. Kommunstyrelsen i Korsholm väntas skjuta ner planerna på en ny hamnväg i Vasa på sitt möte på tisdag.

Redan för en månad sedan meddelade NTM- centralen att inget av de fem utredda alternativen kan anses vara lönsamt.

Korsholms kommun har redan tidigare meddelat att de två alternativen som går söder om Stadsfjärden skulle ha stora negativa följder för kulturlandskapet och primärnäringarna.

Inget alternativ är tillräckligt bra

Kommundirektör Rurik Ahlbergs förslag till kommunstyrelsens möte på tisdag kväll är att man nu konstaterar att inget av alternativen är tillräckligt tillfredsställande sett till det uppställda målet med en ny hamnväg.

Målet är bland annat att minska på den tunga trafiken genom Vasa centrum.

För Vikby- alternativet och Fladan- alternativet (de två som går söder om Stadsfjärden) överväger de negativa konsekvenserna tydligt de positiva, konstateras i beredningen.

Även om ingen av lösningarna anses vara tillfredsställande är den bästa lösningen för en överskådlig framtid enligt Ahlberg det så kallade 0+ alternativet, där man nöjer sig med att utveckla det nuvarande vägnätet i Vasa centrum.

Man lämnar dock dörren på glänt genom att konstatera att Korsholms kommun förhåller sig öppen till helt andra lösningar än de som ingått i den nuvarande utredningen.

Diskussion om artikeln