Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Patrik Laine om superduellen: "Rolig att ha någon att tävla mot"

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Patrik Laine och Auston Matthews möttes i VM våren 2016.
Bildtext Patrik Laine och Auston Matthews möttes i VM våren 2016.
Bild: KHL-Marketing/All Over Press

Det kokar redan inom medierna i Kanada. Ikväll håller en hel hockeynation andan när grenens två unga supertalanger Patrik Laine och Auston Matthews möts för andra, och sannolikt sista gången denna säsong i NHL.

När Patrik Laines Winnipeg Jets och Auston Matthews Toronto Maple Leafs drabbade samma första gången i NHL stal Laine rubrikerna. Efter att Matthews missat ett friläge i förlängning satte Laine segermålet, hans tredje för den kvällen, i den efterföljande kontringen.

För tillfället toppar Laine statistiken för nykomlingar i NHL på 28+24=52 poäng och skuggas närmast av just Matthews på 28+21=49 poäng.

Laine försöker tona ner uppståndelsen som säkerligen väntar i hockeytokiga Toronto.

– Inte behöver jag förbereda mig på något speciellt sätt. Tisdagen innebär en viktig match för laget och på det viset laddar vi också. Vi är ute efter viktiga poäng, säger Laine till Yle Urheilu.

Man mot man

Trots Laines ord är det solklart att duellen är en av de mest intressanta kryddorna i en match mellan två i slutspelskampen trängda lag. Laine medger också att konstellationen tilltalar honom.

– Visst motiverar det mig och driver mig framåt. Det är roligt att ha någon att sparra lite smått med, även om vi inte är varandras motståndare. Naturligtvis försöker jag hela tiden vara bättre och spela bättre. Det är bara bra att jag har någon att mäta mig med, säger Laine och fortsätter.

Auston Matthews gör mål på Ottawa-målvakten Craig Anderson.
Bildtext Auston Matthews har gjort 28 mål. Hittills.
Bild: Steve Kingsman/Icon Sportswire

– Speciellt kul är det att ha en kille ur min egen åldersgrupp, så man vet lite hur man ligger till.

Fin vecka, åtta poäng

I måndags fick Laine välförtjänt uppmärksamhet för sin fantastiska vecka. Hans fem mål och totalt åtta poäng ledde till valet som "Veckans spelare" i NHL.

– Det är roligt att man uppmärksammas när man gjort något bra. Det är en av orsakerna varför jag håller på med det här. Visst värmde det efter en bra vecka, medgav Laine.

Patrik Laine skjuter, december 2016.
Bildtext Laine valdes nyligen till Veckans bästa spelare i NHL.
Bild: All Over Press

Vila väntar för Winnipeg

Efter matchen mot Toronto kommer Winnipeg enligt NHL:s nya regler att vila i fem dagar. Kampen om de sista slutspelsplatserna är stenhård och just nu ligger laget bara en poäng bakom Calgary Flames i kampen om den sista biljetten till Stanley Cup.

– Det är nog laget som har betydligt mer på spel nu. Vi har fem dagars vila att se fram emot så vi måste klara av att lämna allt på isen. Vi hade en bra vecka med matcher mot tuffa Pittsburgh, Montreal och Ottawa där vi spelade bra. Vi måste orka en match ännu före pausen.

Själva pausen kommer Laine att spendera hemma i Winnipeg, dit också familjen kommer på besök.

– Jag skulle hellre spela än göra uppehåll, men nog är det viktigt med lite vila också. Matchtakten har varit hög så några dagars vila blir helt trevlig, avrundade Laine.

Diskussion om artikeln