Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Expressen: Skidåkarna i stort upprop mot dopningen

Från 2017
Uppdaterad 21.02.2017 11:19.
Kikkan Randall för idrottarnas talan inom FIS.
Bildtext Kikkan Randall för idrottarnas talan inom Fis.
Bild: imago sportfotodienst/ All Over Press

Med åkarrepresentanten Kikkan Randall (USA) i spetsen kräver nu en hel drös med internationella toppskidåkare hårdare tag mot dopningen och ett starkare ledarskap i dopningsfrågorna av internationella skidförbundet. Inför VM har internationella skidförbundet Fis nu bjudit in åkarna till ett möte i Lahtis.

Det är tidningen Expressen som skriver om det breda uppropet inom grenen, och man har intervjuat primus motorn bakom det hela, amerikanskan Kikkan Randall.

– Det har varit många stora nyheter under det senaste året och vi åkare känner en frustration kring det här. Vi vill ha en tydligare diskussion: Hur ska vi slippa de här problemen i framtiden? Hur gör vi systemet starkare, frågar sig Randall i Expressen.

Randall: Tuffare tag

Hon är sen åtta år tillbaka åkarrepresentant i det internationella skidförbundet Fis ledande organ och sammanfattar vad åkarna är ute efter med sin skrivelse som igen når offentlighet bara dagar före VM i Lahtis kör igång.

– Vi vill försäkra oss om att Fis verkligen gör allting som står i deras makt för att rena åkare inte ska behöva tävla mot fuskare. Och vi vill att de ska vara tuffare. Vi vill se att de gör tydliga markeringar, inte minst i de här aktuella fallen, säger Randall till Expressen.

Med de aktuella fallen syftar hon bland annat det utbredda fusket som förekom i samband med Sotji-OS 2014. Enligt Expressen kommer ett möte att äga rum i samband med Lahtis-VM.

Nio finländare bland de undertecknande

Huvudpoängerna som lyfts fram i brevet som Expressen tagit del av är

  • idrottarna anser sig har rätt att tävla i en dopningsfri omgivning och kräver starkare ledarskap från FIS, internationella olympiska kommittén och antidopningsmyndigheten Wada
  • idrottarna understöder ett starkare Wada men större befogenheter och större autonomi för att införa betydande sanktioner
  • idrottarna förväntar sig strikta, snabba, genomskinliga och konsekventa sanktioner för de som bryter mot regelverken

De nio finländare som skrivit under det öppna brevet är Aino-Kaisa Saarinen, Sami Jauhojärvi, Martti Jylhä, Ristomatti Hakola, Lari Lehtonen, Krista Pärmäkoski, Perttu Hyvärinen, Iivo Niskanen och Laura Mononen.

Expressen har också uppmärksammat det faktum att den norske storstjärnan Martin Johnsrud Sundby INTE skrivit under uppropet.

Edit 11.18 - ändrat i ingressen, som nu omfattar texten "Inför VM har internationella skidförbundet Fis nu bjudit in åkarna till ett möte i Lahtis."

Diskussion om artikeln