Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tre självmordsbombare angrep domstol i Pakistan

Från 2017
Uppdaterad 21.02.2017 13:05.
Upprörda demonstranter i Pakistans största stad Karachi protesterar mot terrorattacken mot en Sufi-helgedom den 17 februari då mi nst 83 människor dödades. Över 250 personer skadades i terrordådet.
Bildtext Upprörda demonstranter i Pakistans största stad Karachi protesterar mot terrorattacken mot en Sufi-helgedom den 17 februari då minst 83 människor dödades. Över 250 personer skadades i terrordådet som var det värsta på två år i Pakistan
Bild: EPA/SHAHZAIB AKBER

Tre självmordsbombare har angripit en domstol i staden Charsadda i nordvästra Pakistan.

Två av av angriparna dödades innan de hann in i domstolsbyggnaden och den tredje som lyckades slinka in dödades senare av polis.

Minst fem människor dödades och ett tjugotal skadades men man befarar att antalet offer ännu stiger.

Ögonvittnet Mohammad Shah Baz befann sig inne i byggnaden då attacken började.

- Jag flydde till kaféet och klättrade över en mur för att rädda mitt liv, men det låg många döda och skadade människor där, säger Shah Baz.

Jagar tredje terroristen

En av angriparna utlöste sitt bombbälte utanför domstolen medan en annan började skjuta omkring sig vid ingången innan han sköts ihjäl av poliser.

Det fanns minst ett par hundra anställda, advokater och deras klienter inne i byggnaden som angreps.

Terrorgruppen Jamaat-ur-Ahrar (JuA) har tagit på sig skulden för attacken.

Grupp som har brutit sig ur de pakistanska talibanerna, har tagit på sig skulden för flera terrordåd under den senaste veckan.

Säkerhetsstyrkor har dödat tiotals misstänkta terrorister i en motoffensiv mot jihadister under den senaste veckan. Dessa misstänkta terrorister sköts ihjäl i Karachi
Bildtext Säkerhetsstyrkor har dödat tiotals misstänkta terrorister i en motoffensiv mot jihadister under den senaste veckan. Dessa misstänkta terrorister sköts ihjäl i Karachi
Bild: EPA/REHAN KHAN

Blodig motattack

Jihadister har under de senaste tio dagarna utfört en rad terrordåd som har krävt över 100 dödsoffer på olika håll i Pakistan.

Det mest förödande var attacken mot en hinduhelgedom i Karachi som krävde minst 83 dödsoffer medan över 250 människor skadades.

IS tog på sig skulden för attacken som var den värsta på två år i Pakistan

Regeringen och armén har inlett en motattack mot misstänkta terrorister och tiotals misstänkta har dödats i blodiga tillslag under de senaste dagarna.

Domstolar ofta som mål

Jurister, domare och domstolar utsätts ofta för attacker i Pakistan, särskilt efter att regeringen började avrätta dödsdömda terrorister.

Förra veckan utsattes en minibuss full med advokater för en bombattack i Peshawar.

Jamaat-ur-Ahrar tog i augusti i fjol på sig skulden för ett terrordåd i staden Quetta som krävde 73 dödsoffer, många av dem domare och advokater.

Diskussion om artikeln