Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Norovirus lurar på handtag och strömbrytare - så här skyddar du dig

Från 2017
Uppdaterad 21.02.2017 12:06.
En kvinna böjer sig över en toalettskål.
Bild: imago/blickwinkel/ All Over Press

En efter en kroknar vänner, arbetskamrater och bekanta under vinterns kräksjuka. Och medan de ligger hemma och mår illa kan viruset lura kvar på dörrhandtag, tangentbord och strömbrytare i flera dygn. Här är tre tips för hur du tacklar noron.

Noroviruset som orsakar 90 procent av alla vinterkräksjukor sprider sig på många sätt, men i praktiken måste du som är frisk svälja viruset för att bli smittad.

Viruset sprider sig till exempel genom handskakningar, matlagning och via ytor.

Förstorad blid av Norwalkviruset, även kallat norovirus.
Bildtext Förstorad blid av Norwalkviruset, även kallat norovirus.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Efter att du fått viruset i kroppen tar det mellan 12 och 48 timmar för den akuta tarminfektionen att bryta ut. Den för ofta med sig kräkningar, magkramper, diarré och lindrig feber.

1) Tvätta händerna noga

Använd rikligt med vatten och tvål för att tvätta dig mellan fingrarna, på handflatorna och handryggen samt under naglarna. Tvålen hjälper att få loss virus från huden och det rikliga vattnet sköljer bort det. Genom att tvätta händerna hindrar du också att andra blir smittade.

2) Lita inte enbart på handdesinfektion - det dödar inte virus

Noroviruset uppförstorat.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Desinfektionsmedel biter inte på virus, men man kan använda det som ett extra tillägg i rengöringen. Viruset har en sådan uppbyggnad att alkoholhaltiga desinfektionsmedel inte klarar av att döda det.

3) Och om du blir sjuk... kom ihåg att dricka!

Om du trots allt har otur och blir smittad är det viktigt att dricka tillräckligt. Utan tillräcklig vätska torkar människan ut och det kan orsaka ytterligare symtom. När du äter, är flytande föda är bättre än fast. Det hjälper också att äta små bitar banan eller annan mat med som innehåller mycket energi.

Förstorad blid av norovirus.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Tur nog är pinan kort

Det brukar ta 1-3 dygn att bli frisk från vinterkräksjuka. Noroviruset är nu utbrett i hela Finland, från söder till norr, men det finns ingen orsak till panik. Den utannonserade nya supernoron existerar inte, säger Haider Al-Hello som är specialforskare vid Institutet för hälsa och välfärd till Yles finskspråkiga morgon-tv.

– Alla norovirustyper som har hittats i Finland under de senaste veckorna har också påträffats här tidigare, säger Al-Hello.

Sällan kräksjuk? - du kan ha en genmutation som skyddar mot noro

  • Ungefär 90 procent av alla vinterkräksjukor förorsakas av norovirus
  • En genomgången infektion ser ut att ge några månaders skydd mot viruset, visar volontärstudier. Senast följande vinter kan man dock igen vara mottaglig för en ny infektion.
  • Ungefär 20 procent av befolkningen i Europa och Nordamerika har en genmutation som ger ett så gott som hundraprocentigt skydd mot den vanligaste formen av norovirus.
  • Mutationen finns på en gen kallad FUT2 och om man har mutationen på båda genkopiorna (en från mamma och en från pappa) har man ett väldigt starkt skydd. Genmutationen medför inga negativa effekter.
  • Det finns dock en del mindre vanliga norovirussorter som kan förorsaka sjukdom även hos den femtedel som vanligtvis är skyddad.

Källa: Svenska Yles Webbdoktor

Källa: THL:s specialforskare Haider Al-Hello i finska Yles morgon-tv, Svenska Yles Webbdoktorn

bild på händer som håller om mage, magont.

Aggressivaste vinterkräksjukan på tio år

Vasa centralsjukhus hade en mindre epidemi förra veckan.

Diskussion om artikeln