Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Uppstartsföretag marknadsför Finland för utländska studerande - målet är 100 000 studenter

Från 2017
Peter Vesterbacka i sin röda huvskjorta.
Bildtext Peter Vesterbacka.
Bild: Marcus Rosenlund

Uppstartsföretaget Fin-Ed Hub vill locka 100 000 utländska studerande från Asien och särskilt Kina till Finland för att studera inom tre år.

Företaget Fin-Ed Hub ska samla alla högskolor i Finland i en och samma tjänst som snart ska lanseras och marknadsföras bland annat via sociala medier i Kina. Tanken är att göra den finländska utbildningen till en av de främsta exportvarorna i Finland, skriver Kauppalehti.

Peter Vesterbacka, som tidigare arbetade vid spelföretaget Rovio, är rådgivare för projektet. Han har redan i flera år talat för att vi borde locka fler utländska studerande till Finland.

– Vi har ett fantastiskt varumärke och ett fantastiskt rykte om man ser till alla Pisa-undersökningar, vi har ett fantastiskt klimat, ren luft och fantastisk omgivning, säger Vesterbacka som för tillfället befinner sig i Peking.

Stor efterfrågan på bra utbildning

Enligt Vesterbacka finns det en stor efterfrågan på bra utbildning i Asien, och eftersom vi nu i Finland också kan ta betalt för utbildningen så anser han att det här en möjlighet som vi absolut inte borde ignorera.

Vesterbacka räknar upp bland annat USA, Australien och Storbritannien som länder där många kinesiska studerande avlägger hela sin utbildning. Han lyfter också fram det världspolitiska läget som en fördel för Finland.

– I USA har man nuförtiden en lite annan attityd mot invandring och att ta emot folk, så här har Finland en fantastisk möjlighet att visa ledarskap i Europa. Vi bygger tunnlar till Tallinn medan andra bygger murar, säger Vesterbacka.

Utbildning som exportvara

Diskussionerna om att exportera utbildning har varit ganska klena i Finland säger Vesterbacka. Han lyfter också upp Finlands nedskärningar i utbildningen under den senaste tiden.

– Om vi inte har råd att upprätthålla vårt utbildningssystem och det finns folk som är villiga att betala så är det helt idiotiskt att inte ta tag i det här och göra Finland till världens bästa ställe att studera, säger Vesterbacka.

På sikt är målet att de utländska studerandena ska kunna avlägga hela sin utbildning i Finland, även om det också ska gå att ordna med kortare utbyten.

Diskussion om artikeln