Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Azerbajdzjans president utsåg sin fru till vicepresident

Från 2017
Azerbajdzjans president Ilham Alijev med sin fru Mehriban Alijeva i huvudstaden Baku i fjol
Bildtext Azerbajdzjans president Ilham Alijev med sin fru Mehriban Alijeva i huvudstaden Baku i fjol
Bild: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Azerbajdzjans auktoritära president Ilham Alijev har utsett sin fru Mehriban Alijeva till sin vicepresident.

Den 52-åriga Mehriban Alijeva som är parlamentsledamot för det styrande Nya azerbajdzjanska partiet, blir därmed landets näst högsta politiker.

- Hon är professionell, utbildad, erfaren och storsint, motiverade presidenten sitt val inför det nationella säkerhetsrådet.

Mehriban Alijeva har också lett den inflytelserika Heidar Alijevs fond.

Fondens grundades för att hedra presidentens far Heidar Alijev som Ilham Alijev efterträdde på presidentposten år 2003.

- Jag tror att jag kommer att infria detta förtroende. Nationens och folkets intresse går före allt annat konstaterade presidentens fru efter utnämningen.

Kommer från politisk dynasti

Den glamorösa Mehriban Alijeva kommer själv från en inflytelserik politisk familj och hon har nämnts som en tänkbar efterträdare till sin 55-årige man.

Utnämningen till posten som vicepresident blev möjlig efter en grundlagsändring som godkändes i en folkomröstning i fjol.

Posten som vicepresident bildades i och med grundlagsändringen, något som enligt kritikerna befäster den styrande familjens maktställning ytterligare.

Oppositionen anser att beslutet var odemokratiskt.

- Det här innebär en tillbakagång till den medeltida, feodala eran. Familjestyre har inte någon plats i det här århundradet, anser oppositionsledaren Isa Gambar.

Ögonläkare

Mehriban Alijeva är ögonläkare till utbildningen och hon har också skrivit en uppmärksammad avhandling om de etiska aspekterna av eutanasi.

Paret Alijev har två döttrar och en son som inte ännu har inlett en politisk karriär såsom sin far och farfar som tillsammans har styrt det oljerika Azerbajdzjan i över tre årtionden.

Internationella människorättsorganisationer har anklagat familjen Alijev för omfattande människorättsbrott och brutala tag mot oppositionspolitiker och journalister som har fängslats

- President Ilham Aliyev är den person som bär den största skulden till att Azerbajdzjan har haft så urusla mänskorättsförhållanden under de senaste tio åren, skriver demokratiorganisationen Freedom House i en rapport.

Diskussion om artikeln