Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Plugga vid ÅA: Statskunskap är inte bara för politiker

Från 2017
Uppdaterad 21.02.2017 21:26.
Vilja Luomala och Sarah Lehtinen
Bildtext Vilja Luomala och Sarah Lehtinen.
Bild: Yle/Nina Bergman

- Vi utbildar inte politiker, utan experterna som vill analysera och förstå politiken. Det påpekar Sarah Lehtinen, som är universitetslärare i statskunskap vid Åbo Akademi, då hon ger sig in på att beskriva ämnet.

- Vi vill försöka beskriva och förstå vårt samhälle och politiken. Statskunskap kunde beskrivas som vetenskapliga studier av politik och statsstyre. Men beroende på hur man definierar begreppet politik kommer man också in på frågor som makt och styre inom olika organisationer, fortsätter Sarah Lehtinen.

Till exempel vid Åbo Akademi har man vid ämnet gjort många studier i valdeltagande och demokratisering. Att ämnet är brett och allmänbildade kan vara en förklaring till att det är populärt såväl bland studerande och forskare. Vid Åbo Akademi finns mellan och 80 och 90 studerande på olika nivåer och varje år utexamineras mellan 12 och 15 av såväl kandidater och magistrar i ämnet.

Studier som tangerar både Trump och Brexit

Vilja Luomala är inne på sitt tredje år av studier och har precis inlett arbetet med sin kandidatavhandling. Det som gör studierna attraktiva och intressanta är att man ofta tangerar de aktuella händelserna, som i fallet av Brexit-omröstningen och valet av Donald Trump till USA:s president.

- Bland studerandena gillar vi att prata politik. Just nu är det en mycket spännande tid att vara studerande. Man måste ständigt hålla sig uppdaterad. Det är jätteintressant att kunna anknyta studierna till aktuella händelser och att få höra hur lärarna ser på det som händer just nu.

Också bland lärarna och forskarna har det senaste året händelser gett mycket nya frågeställningar, berättar Lehtinen.

- Före det hände, såg ingen att Brexit eller Trump skulle hända. Det var lite av en chock då Trump blev vald. Men det ger också en viktig påminnelse om att saker som vi inte tror ska hända, händer, och att det gäller att också själv tänka annorlunda för att kunna göra ett bra jobb.

Luomala har alltid varit intresserad av politik och det kändes naturligt att välja statskunskap som huvudämne.

- Då Bush blev omvald i USA frågade jag min mamma om hon tyckte det var en bra eller dålig sak. Jag var sju år gammal då, skrattar Luomala.

Som tonåring såg hon sig själv sikta på en karriär som riksdagsledamot, men har senare breddat sina tankar kring framtiden.

- Det finns många möjligheter, politiker, tjänsteman, eller att jobba för någon allmännyttig organisation. Så jag kanske inte jag blir politiker, men vem vet? resonerar Luomala om sitt framtida yrkesval.

Docent Henrik Serup Christensen, professor emeritus Dag Anckar och doktorand Marco La Rosa och universitetslärare Sarah Lehtinen..
Bildtext Kring det här kaffebordet förs många diskussioner om dagspolitiken både i Finland och ute i världen.

Radio Vega Åboland: Plugga vid ÅA - statskunskap

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln