Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Henrik Dettmann: Lauri Markkanen kommer med säkerhet till hemma-EM

Från 2017
Uppdaterad 22.02.2017 15:50.
Basketspelaren Lauri Markanen
Bildtext Kan Markkanen bli en stjärna i EM?
Bild: All Over Press

Förberedelserna inför Finlands första hemma-EM på 50 år är i full gång på alla fronter. Vargflockens chefstränare Henrik Dettmann gottar sig över att kunna välja och vraka bland spelare som visat toppform.

Då handlar det inte minst om Lauri Markkanen som under den pågående college säsongen i USA nu i två repriser valts till veckans spelare i Pac-12 konferensen och en gång till veckans lirare i hela USA.

Vill Dettmann att Markkanen skall draftas?

På frågan om Dettmann vill att endast 19-åriga Markkanen skall draftas redan efter sin första säsong med Arizona Wildcats ger Dettmann ett entydigt svar.

– Det är helt klart att om Lauri fortsätter spela som han har gjort hittills så kommer han, ifall han vill, att bli draftad som en såkallad one and done-spelare. Det vill säga en spelare som bara spelar en universitetssäsong. Det är inte frågan om!

– Det är klart att Lauri kommer till EM. Ett NBA-lag draftar inte honom ifall de inte är färdiga att släppa honom till EM. Till ett eventuellt VM-kval senare kommer vi inte att få honom. Då är NBA-säsongen i gång.

Finlands basketlandslags chefstränare Henrik Dettmann
Bildtext Dettman har scoutat flitigt
Bild: Yle/Alf Srömberg

Dettmann kan välja och vraka

Just nu är Dettmanns angenäma problem att utbudet av potentiella landslagsspelare är stort. Många intressanta namn finns i Dettmanns rullor. Alex Murphy som är yngre bror till Erik, har spelat en ypperlig säsong med Northeastern University.

Alex som hör till öppningsfemman i Northeastern är sitt lags nästbästa poängplockare med 14,2/match.

– Det börjar nog vara tid för Alex att dra på sig vargdressen i lite större sammanhang, anser Dettmann. Vi har visserligen en mängd spelare som ligger nära en EM-plats och som kommer att få kämpa hårt för att nå den.

– Jag vill nog ändå poängtera att många av de potentiella spelarna är jätteunga. Att föryngra laget alltför radikalt är inte heller aktuellt.

Tillbaka från USA

Dettmann som nyligen återvände från USA, reste runt för att få en uppfattning om de finländska collegespelarnas dagsform. Dessutom hade Dettmann möjligheten att diskutera spelarnas nuvarande situation.

– Jag såg Samuli Nieminen, Shawn Hopkins, Fifi Aidoo, Alex Murphy och förstås Lauri. Alla klarar sig bra och har haft en bra säsong.

– En spelare som spelar i Europa och har haft en fenomenal säsong och gått framåt med stormsteg, är Alexander Madsen. På honom är mina förväntningar också mycket höga.

Basketspelaren Alxander Madsen
Bildtext Alexander Madsen utmanar gammelvargarna.
Bild: All Over Press

Ett till superlöfte

Madsen är 207 centimeter lång och spelar för tillfället i tjeckiska USC Praha där han i sin första match gjorde 26 poäng. Madsen kan trots endast 22 år på nacken fylla en viktig position i laget.

– Det är ännu för tidigt att spekulera för mycket säger Dettmann. Det är glädjande att spelare såsom Erik Murphy (Strasbourg IG, Frankrike), Sasu Salin (CB Gran Canaria), Jamar Wilson (Club Estudiantes, Spanien), Matti Nuutinen (Chorale Roanne Basket, Frankrike) och givetvis Petteri Koponen (FC Barcelona) har gjort så fina säsonger.

– Nu får vi hoppas att alla hålls friska så kommer vi att få ihop ett riktigt intressant lag till EM i Helsingfors.

Basketspelaren Petteri Koponen
Bildtext Petteri Koponen kommer att leda Finlands anfall.
Bild: All Over Press

Vargarna spelar också två förberedande matcher hemma

Finland spelar i hemma-EM i samma grupp som Frankrike, Slovenien, Grekland, Island och Polen. Finlands öppningsmatch spelas 31.8. mot Frankrike.

Innan EM kommer igång spelar Finland två träningsmatcher framför hemmapubliken i Tammerfors och Helsingfors.

Diskussion om artikeln