Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA börjar utvisa papperslösa invandrare för småbrott

Från 2017
Uppdaterad 22.02.2017 05:10.
Övergivna skor vid gränsen mellan USA och Mexiko.
Bildtext Övergivna skor vid gränsen mellan USA och Mexiko
Bild: AFP / Lehtikuva

Den amerikanske presidenten Donald Trumps administration påskyndar utvisningen av papperslösa invandrare, mestadels mexikaner.

Enligt nya direktiv från myndigheten för hemlandets säkerhet ska myndigheterna börja deportera papperslösa som gör sig skyldiga till mindre trafikförseelser eller snatteri. Också missbruk av socialbidrag ska vara ett tillräckligt skäl för att utvisas från USA.

Det finns uppskattningsvis 11 miljoner papperslösa invandrare i USA.

De som ska utvisas är de som är dömda för brott, de som är misstänkta, men ännu inte dömda för något brott och de som nyligen har kommit till USA.

Under den förre presidenten Barack Obamas tid vid makten utvisades bara papperslösa invandrare som hade gjort sig skyldiga till allvarliga brott, hot mot landets säkerhet och sådana som nyligen hade tagit sig över gränsen.

De så kallade ”drömmarna”, det vill säga papperslösa invandrare som kom till USA som barn får troligen stanna.

Grannlandet Mexiko ska också tvingas att ta tillbaka invandrare från tredje land som tar sig över gränsen till USA via Mexiko. Det handlar om människor från Central- eller Sydamerika. Det här har Mexiko redan protesterat emot.

En del av de nya reglerna kan inte träda i kraft omedelbart eftersom det behövs ett godkännande av kongressen.

Enligt myndigheten för hemlandets säkerhet bör den offentliga sektorn anställa 10 000 nya immigrations- och tulltjänstemän och ytterligare 5000 gränsbevakare.

Diskussion om artikeln