Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bottenhavets sjukhus kunde erbjuda vård åt 50 000 patienter

Från 2017
Bottenhavets sjukhus
Bild: Yle/Ann-Sofie Långvik

Vården stod i fokus för medborgarforumet i Kristinestad på tisdag. - Vården ska finnas nära människor och före detta Bottenhavets sjukhus kunde erbjuda sjukvård åt 50 000 personer på 50 kilometers avstånd, säger arrangören Dennis Rundt.

Temat för medborgarforumet i medborgarinstitutets regi var "En lokal sjukvårdsreform". Kungstanken är att gamla Bottenhavets sjukhus snabbt kunde byggas upp för vårdverksamhet på både svenska och finska, för 50 000 personer på högst 50 kilometers avstånd.

- Sjukhusbacken är ett ypperligt område med hälsocentral, dialys, laboratorium och röntgen. Det här är en resurs som borde utnyttjas istället för att åka 100 kilometer till Vasa, Björneborg eller Seinäjoki, säger Rundt.

Påverka lokalt

Tillfället att diskutera den framtida vården var välbesökt, drygt 70 personer deltog och direktören för Österbottens förbund Kaj Suomela och vårdens förändringsledare i Seinäoki fanns på plats för att informera

- Det är viktigt att människor får kunskap om vilka förändringar som är på gång och det är nu som man lokalt kan påverka vården innan den överförs till landskapen, säger Rundt.

Rundt säger att Kristinestad knappast kommer att ha någon representant i det kommande landskapsfullmäktige och då är påverkningmöjligeterna små.

- En viktig uppgift som medborgarforum har är att få medborgarna att inse att de måste vara med och påverka, säger Rundt.

Sätta ner foten

Det centrala budskapet från åhörarna är att man vill slå vakt om den lokala vården och behålla hälsovårdscentraler i både Närpes och Kristinestad.

- Vi vill främst undvika att man i landskapsstyrelsen besluter att det bra ska finnas en hälsovårdscentral i hela Sydösterbotten, säger Rundt.

Bottenhavets sjukhus var ett välfungerande sjukhus innan Vasa sjukvårdsdistrikt tog bort många specialiteter säger Rundt.

- Nu gäller det att sätta ner foten och tänka expansivt istället för att bara låta saker försvinna. Folket betalar och därför ska de ha möjlighet att säga sin åsikt och vården ska finnas nära människan, säger Dennis Rundt .

Det är onödigt och dyrt att frakta omkring patienter i ambulanser säger Rundt.

Regeringen ser inte ut att hålla med dig?

- Det må vara så, men regeringen avgår och folket kvarstår och folkets behov av att ha vården nära. Månne inte regeringen en dag också böjer sig för det sunda förnuftet, säger Dennis Rundt.

Diskussion om artikeln