Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps nya riktlinjer kan leda till att Miguel utvisas från USA

Från 2017
Uppdaterad 22.02.2017 06:49.
Miguel är papperslös invandrare.
Bildtext Miguel är papperslös invandrare.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Trumpadministrationen gick i går ut med nya riktlinjer för hur papperslösa invandrare lättare och snabbare ska kunna utvisas ur landet. Det kan drabba 32-åriga Miguel Bernal från Guatemala, en av de 11 miljoner invandrare som vistas i USA utan giltiga papper.

Immigrationslagarna ska nu tillämpas så aggressivt som möjligt. Invandrare utan giltiga papper ska letas upp, arresteras och utvisas ur landet så snabbt som möjligt, även om de inte begått allvarliga brott. Också de som gett myndigheter falska uppgifter, de som tagit emot bidrag utan att ha rätt till det, de som anses utgöra ett hot mot den offentliga säkerheten eller som nyligen anlänt kan utvisas.

Så lät det när ministeriet för inrikes säkerhet i går gick ut med nya riktlinjer för hur papperslösa invandrare kan utvisas från USA. Dessa är helt i linje med Donald Trumps vallöfte om att utvisa dem som han kallar för olagliga invandrare.

Enligt Trump hotar de amerikanernas trygghet, tar jobben och utgör en finansiell börda för myndigheterna.

Över huvud taget är de nya riktlinjerna så skrivna att de kan omfatta så gott som alla papperslösa invandrare. Ett undantag är ändå de invandrare som anlände till USA som barn.

Utvisningarna ska genomföras bland annat genom att anställa 10 000 nya immigrationstjänstemän och 5 000 nya gränsvakter.

13 år i USA

Miguel Bernal från Guatemala som bor i Miami i Florida säger att han redan sett effekterna av en ny president i Vita huset. Enligt honom har razziorna bland de papperslösa invandrarna i Miami ökat sedan Donald Trump tillträdde som president. Och det är inte bara brottslingar som drabbats.

- De säger att de fokuserar på människor som har straffregister men problemet är att när immigrationsmyndigheterna kommer tar de alla, säger Miguel.

Själv har han aldrig åkt fast men han säger att han på senare tid hört om paketbilar fulla med papperslösa invandrare som stoppas av polisen på väg hem från byggarbetsplatser.

- Polisen ringer sedan immigrationsmyndigheterna som utvisar invandrarna.

Miguel själv kom till USA med buss från Mexiko för 13 år sedan och har jobbat inom jordbruket och på byggarbetsplatser i Miami sedan dess.

Han har aldrig gjort sig skyldig till ett brott men är orolig över vad som kan hända nu.

Bidragit till ekonomiska tillväxten

Miguel Bernal påpekar att många branscher är beroende av invandrarna som sköter jobben som ingen annan vill ha. Han säger att han har jobbat hårt och bidragit till den ekonomiska tillväxten i USA, och frågar sig varför han inte kan få stanna i stället för att utvisas till Guatemala, ett oroligt land präglat av narkotika- och gängbrottslighet.

- Jag hoppas att jag en dag ska få leva lagligt i USA och att folk ska se mig som en arbetare och inte som kriminell.

Diskussion om artikeln