Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeå låter kanske någon annan städa

Från 2017
Dammtorkning av bokhylla.
Bildtext Sjundeå kommun funderar på att köpa städ- och mattjänster från ett privat bolag.
Bild: Johan Lindholm / Yle

Städningen och matservicen i Sjundeå kommer kanske att skötas av någon annan än kommunen. Tekniska nämnden vill att tjänsterna konkurrensutsätts.

För två år sedan lämnades en fullmäktigemotion in som handlade om att kommunen borde utreda hur kostnadseffektiv och lönsam Sjundeå kommuns matservice och städning är.

Konsultföretaget Damico analyserade situationen i slutet av 2016. Damico uppskattade att kommunen skulle kunna spara ungefär 200 000 euro om året inom städnings- och mattjänsterna om de konkurrensutsattes.

I konkurrensutsättningen ingår all den matservice som kommunen nu producerar själv och renhållningen av de fastigheter vars städning är på kommunens ansvar.

Konsultbolag: Köp tjänsterna från och med hösten

Damico föreslår att tjänsterna konkurrensutsätts från den 1 augusti i år till och med den 30 juni 2020. Det skulle finnas en möjlighet att förlänga kontraktet med tre år.

Tekniska nämnden har beslutat att be kommunstyrelesen och fullmäktige om lov att med hjälp av Damico konkurrensutsätta Sjundeås städnings- och matservicetjänster.