Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

SFP i Borgå vill ha ny organisation för fastighetsskötsel

Från 2017
luftväxlingstrummor
Bild: YLE/Stefan Härus

SFP:s fullmäktigegrupp i Borgå har på onsdagen lämnat in en motion angående fastighetsskötseln i staden.

SFP vill skapa ett nytt organ för fastighetsskötseln och vill reformera den politiska kontrollen över fastighetsskötseln i Borgå.

Inom gruppen anser man att det mest överraskande är att problemen med inneluften i Borgå har uppstått i allt från gamla till nyrenoverade fastigheter och till och med i helt nya fastigheter.

Inget naturligt organ

SFP-gruppen i Borgå anser att ansvarsfördelningen måste klargöras på tjänstemannanivå men samtidigt måste också förtroendemannakontrollen stärkas.

Problemet är att det inte finns ett naturligt organ för kontinuerlig behandling av små och stora fastighetsfrågor, anser SFP:s fullmäktigegrupp.

Gruppen föreslår att Borgå stad ändrar förvaltningsstadgan direkt i början av inkommande fullmäktigeperiod så att ansvaret för utvecklingen och övervakningen av stadens fastighetsmassa flyttas till att lyda direkt under någon av nämnderna.

SFP:s fullmäktigegrupp har inte spikat någon enskild modell, men man är beredd att sätta ansvaret på stadsutvecklingsnämnden, byggnadsnämnden - alternativt grunda en ny sektion som lyder under någon av nämnderna eller stadsstyrelsen.

Diskussion om artikeln