Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Svår stress under graviditeten kan ge barnet astma eller atopiskt eksem

Från 2017
Graviditet.
Bildtext Nya forskningsrön visar att mammornas upplevda stress under graviditeten har större inverkan på barnens framtida hälsa än man tidigare har trott.
Bild: Antti Eintola / Yle

Nya forskningsrön inom hjärnforskningsprojektet Finnbrain vid Åbo universitet visar att den stress som mammor upplever under graviditeten har stor inverkan på barnets fortsatta hälsa.

Forskarna har inte tidigare känt till mekanismerna bakom den upplevda stressen och exempelvis atopiskt eksem som barn kan få. Nu visar nya forskningsresultat att de mammor som lider av depression eller ångest under graviditeten också har förhöjda cytokinvärden i blodet.

Cytokinerna är infektionsproteiner som man tidigare har kommit fram till att styr uppkomsten av atopiskt eksem, allergier och astma. Forskarna inom Finnbrainprojektet lade märke till att proteinvärdena ser annorlunda ut om barnet lider av astma eller atopiskt eksem.

Forskarna tror därför att det är möjligt att infektionsreaktionen är den gemensamma nämnaren mellan mammornas upplevda stress och barnets hälsa.

- Mig veterligen är det första gången man har undersökt hur mödrarnas graviditetsångest påverkar cytokinnivåerna i blodet, säger docent Linnea Karlsson. Cytokinerna har kopplats ihop med allergier och astma så det är fullt möjligt att höga stressnivåer kan leda till en infektionsreaktion och det är den gemensamma nämnaren mellan mammornas upplevda stress och barnens hälsa.

Över 4000 familjer deltar i forskningen som Finnbrain genomför i Åbo.

Diskussion om artikeln