Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Musik som förändrar världen: Musik kan visa en annan utväg än krig

Från 2017
Uppdaterad 22.02.2017 12:29.
Porträtt av Ruth Illman, föreståndare för Donnerska institutet vid Åbo Akademi.
Bildtext Ruth Illman är övertygad om att musiken förändrar världen.
Bild: Yle/Maud Stolpe

Ett hur kraftfullt verktyg är musiken för den som vill förändra världen?

Ruth Illman som är föreståndare för Donnerska institutet vid Åbo Akademi forskar i det som kallas kulturmöten och religionsdialog. Religionsdialog betyder att flera personer som har olika religion möts och diskuterar. Meningen är att de här människorna inte ska försöka övertyga eller förändra varandra, utan tvärtom få en bättre förståelse och större respekt för varandra.

Hon är säker på att konsten och musiken kan spela en mycket viktig roll för att öka förståelsen och respekten mellan människor.

Det som övertygade henne om den saken var mötet med den spanska kompositören och samhällspåverkaren Jordi Savall som har skapat en konserthelhet som heter Jerusalem. Där sammanför han judiska, kristna och muslimska musiker - israeler och palestinier.

- Det var oerhört stort! Att se att det händer på riktigt! säger Illman.

"Musiken är det bästa verktyget för dialog"

Savall säger att musiken är det bästa verktyget för dialog - som musiker i en orkester det blir ingenting om man inte lyssnar på varandra, följer samma tempo, anpassar sig efter varandra och är lyhörd för varandra. Men i en orkester spelar ju alla sina egna instrument, med sin egen frasering och egna tolkning - utan det blir musiken en monoton gröt. Savall tycker därför att en orkester är den bästa bilden för dialog - att man spelar tillsammans, men man spelar sitt eget instrument, förklarar Illman.

Jo säkert jättekiva att de står där på scenen tillsammans, men sen ändå skjuter de ihjäl varandra. Vad har musiken med den riktiga världen att göra?

Men vilken roll spelar musiken så där riktigt på riktigt?

- Det får jag ofta höra: "Jo säkert jättekiva att de står där på scenen tillsammans, men sen ändå skjuter de ihjäl varandra. Vad har musiken med den riktiga världen att göra?" Men jag tror på riktigt att det har med den riktiga världen att göra, säger Ruth Illman.

- Vi är inte bara tänkande varelser, utan också kännande. Musiken visar att möten är möjliga, det öppnar en liten lucka. Att det finns andra möjligheter, att man kan kringgå gränser som vi föreställer oss att är eviga, och på något sätt omöjliga att överskrida. Men världen är inte skapt i de här kategorierna, eller att människor från olika religioner måste vara väsensskilda från varann, utbrister Illman. Det finns inget som säger att olikhet är ett problem - det blir ett problem bara om vi gör det till ett problem.

Kanske man inte blir en fredsmäklare direkt, men musiken kan ge en gnagande känsla i bakhuvudet om att det kanske finns ett annat sätt att se på saker och ting.

- Musiken visar världen ur en annan synvinkel. Musiken gör att budskapet blir mycket mer handgripligt och tillgängligt, det drabbar en på ett annat sätt. Kanske man inte blir en fredsmäklare direkt, men musiken kan ge en gnagande känsla i bakhuvudet om att det kanske finns ett annat sätt att se på saker och ting. Man kanske kan välja att förhålla sig på ett annat sätt till varandra, det tror jag nog, säger Ruth Illman.

Radio Vega Åboland: Hur kraftfullt verktyg är musiken – för den som vill förändra världen?

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln