Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Det bor en Tom i oss alla!

Från 2017
Uppdaterad 22.02.2017 13:11.
Tom of Finland-utställning i Helsingfors Konsthall.
Bildtext Touko Laaksonen avbildade och hyllade homokulturen
Bild: Yle/Pauliina Karjalainen

Tom of Finland har äntligen blivit filmhjälte. Hundraåriga Finland hyllar Touko Laaksonen som gav de homosexuella männen mod att vara sig själva.

Dome Karukoskis film Tom of Finland börjar mitt under det brinnande världskriget. Uniformsklädda män och dödens ständiga närvaro, stegrar erotiken. Det är som om kriget undantagsvis tillät homosexuella relationer. När Touko Laaksonen på 50-talet blir anställd som reklamtecknare har moralen skärpts och han tvingas i likhet med många andra, att hemlighålla sin läggning.

Skådespelaren Pekka Strang gestaltar Touko Laaksonen i filmen Tom of Finland
Bildtext Skådespelaren Pekka Strang som Touko Laaksonen
Bild: Josef Persson

Bilderna som ventil

Den förbjudna kärleken kunde ändå tecknas och på natten efter att kontorsjobbet avklarats, ritade Touko stiliga män med pumpade muskler och svällande skrev.
De här svartvita tekningarna har blivit ikoniska och Tom of Finland en internationellt hyllad pionjär som gett den homosexuelle mannen förebilder och mod att vara sig själv.

Tolerans och åtstramning

Dome Karukoskis film visar att ett hundraårigt Finland äntligen är moget att hylla en av sina internationellt mest kända hjältar. Mycket har hänt sedan polisen misshandlade kärlekstörstande män i Brunnsparken på 50-talet, men samtidigt får intoleransen och hatretoriken fritt spelutrymme på nätet.
- Tills vi offentligt säger att alla är jämlika, så är vi inte det! säger skådespelaren Pekka Strang och berättar att pressturnén bjudit på en del överraskningar.

- I Finland frågar journalisterna hur det som hetero är att spela en homosexuell. I Sverige existerar denna frågeställning överhuvudtaget inte. Möjligen beror detta på kulturella skillnader och ett öppnare samhällsklimat, men en hälsosam påminnelse är det i varje fall, att vi trots en skenbar vidsynthet, ofta utgår från en heterosexuell norm.

Toms män

Tom of Finland skildrar Touko Laaksonens väg från undergroundartist till hyllad stjärna med genomslag och berömmelse i 70-talets USA. Så småningom noteras Touko Laaksonens förtjänster också på annat håll och idag pryder de tidigare så ljusskygga bilderna lakan och kaffepaket, som om något av den sexuella laddningen gått förlorad och Toms män reducerats till ikoniska, men på något sätt marknadsanpassade mannekänger.

Niklas Hogner gestaltar Kake i Dome Karukoskis film Tom of Finland
Bildtext Kake är en av Toms män
Bild: Jsef Persson

Touko Laaksonens bilder signalerar kanske inte längre revolt och kampanda på samma sätt som de gjorde förr, men tolerans och jämlikhet avspeglar de nog, säger regissören Dome Karukoski.

Tom of Finland hyllade manskroppen och gav den homosexuelle mannen ett galleri av välklädda och muskulösa män att identifiera sig med.
Samtidigt befriade han den heterosexuelle mannen från konventioner och tråkiga klädkoder.

- Också heteromannen har idag rätt att känna sig sexig och åtrådd, säger Karukoski, synbart nöjd i sin lediga blå kavaj.

Regissören Dome Karukoski poserar framför Tom of Finland-planscher
Bildtext Dome Karukoski och hans film
Bild: Ville Honkonen/Yle

Men i slutändan är klädsel och läggning ändå sekundärt, tycks filmen säga. Vi ska ta hand om våra medmänniskor. Vi ska värna om ett tolerant och öppet samhälle och i det sammanhanget är vi alla Toms män.