Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Längre väntetid till ungdomspsykiatrisk vård i Borgå

Från 2017
Uppdaterad 23.02.2017 11:03.
pojke ensam i parken
Bild: Yle / Ida Granholm

Väntetiden till den ungdomspsykiatriska vården vid Borgå sjukhus har blivit längre.

- Kön är för tillfället lång, medger ungdomspsykiatriska avdelningens överläkare Arja Jenu.

Enligt Jenu förändrades situationen under hösten förra året.

- Köerna blev längre på hösten för att antalet remisser till den psykiatriska ungdomsvården ökade märkbart. Däremot har ju inte personalstyrkan vuxit, säger Jenu.

Varför har då antalet ungdomar med behov av psykiatrisk vård ökat den senaste tiden?

- Det kan jag inte säga. Jag skulle vara synnerligen klok om jag hade ett svar på den frågan, men det gäller naturligtvis inte enbart östra Nyland. Också i huvudstadsregionen har remisserna till ungdomspsykiatrisk vård ökat, säger Jenu.

Mindre resurser i Borgå

Det råder enligt Jenu helt uppenbart personalbrist. Bristen på läkare och vårdare gäller inte enbart psykiatrin, utan vården överlag och i stor sett på alla håll i landet.

- Å andra sidan är resurseringen inom Borgå sjukvårdsområde då det kommer till psykiatrin mindre än inom andra sjukhusområden. Det visar de senaste undersökningarna, säger Jenu.

Det undersöks inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) som bäst vilket det psykiatriska vårdbehovet är hos de unga för tillfället. Vårdbehovet mäts sedan mot den tillgängliga personalstyrkan.

- Faktum är nog trots allt, att vi i Östnyland har mindre resurser i jämförelse med andra regioner, säger Jenu.

Som ett exempel på detta nämner Jenu Lojoregionen som i stort sett är lika stor som den östnyländska.

- Bildligt talat är ämbaret helt enkelt fullt nu och det gäller att tömma det en skopa i taget. Det är dagens situation, konstaterar Jenu.

Ökande antal patienter

Arja Jenu har arbetat som överläkare vid den ungdomspsykiatriska enheten i Borgå i ett knappt år, vilket innebär att hon inte har full koll på vad som har hänt före det.

- Jag har ingen statistik på väntetider, men min fingertoppskänsla är i alla fall, att det svängde i höstas. Fram till dess fick ungdomarna rätt så snabbt vård, säger Jenu.

Överläkare Jenu vill ändå understryka att en person naturligtvis snabbt tas in för vård då det krävs ett snabbt ingripande, men att mindre brådskande fall tyvärr måste vänta i det här skedet.

Diskussion om artikeln