Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vem får en Oscar 2017?

Från 2017
Uppdaterad 24.02.2017 12:34.
Två män med ryggen mot kameran står på en stor scen och ser ut över en fullsatt sal.
Bildtext Spänningen stiger inför Oscarsgalan.
Bild: Scott Diussa / Oscars®

Vilken film och vilken skådespelare kommer att promenera hem med en Oscarsstatyett den 27. 2. 2017? Kolla in vad Svenska Yles filmkritiker tycker. Vill du själva gissa eller se hur andra tror att statyetterna fördelas kan du gå in här.

Silja Sahlgren-Fodstad

Bästa film: La la land vinner - (men personligen föredrar jag både Arrival och Hidden Figures. Och Lion. Och Moonlight.)

Bästa regi: Damien Chazelle vinner - (vilket han är väl värd. Eftersom han är en mångsidig auteur med en sällsam känsla för rytm.)

Bästa kvinnliga huvudroll: Är lätt oroad över att Portman eller Stone skall ta hem priset eftersom jag anser att det borde gå till Isabelle Huppert. Because she´s worth it.

Bästa manliga huvudroll: Casey Affleck - (finns inget alternativ, hur bra de andra än är.)

Bästa kvinnliga biroll: Naomie Harris - (stark, svag, känslig och explosiv. På en och samma gång.)

Bästa manliga biroll: Mahershala Ali - (för att han lyckas omkullkasta den vita publikens svartvita bild av svarta droghandlare.)

Bästa utländska film: The Salesman - (Toni Erdmann må vara en strålande film, men här undrar jag om inte det politiska läget kommer att inverka på resultatet. Därmed inte sagt att inte Farhadi skulle vara värd alla tänkbara pris.)

Nicke Aldén

Bästa film: La la land - (Förhandsfavoriten håller för trycket. Tror inte vi får en överraskning i stil med Spotlight ifjol. Fast vem vet, Moonlight kan överraska och det får den gärna göra!)

Bästa regi: Damien Chazelle.

Bästa kvinnliga huvudroll: Emma Stone - (Hon har större chans än Ryan Gosling och hennes framträdande är mer mångsidigt och sårbart än Goslings. Natalie Portman faller på målsnöret, men främst på grund av att hon har en statyett i prisskåpet sedan tidigare (Black swan). Största besvikelsen i år är att Amy Adams inte är nominerad för sin insats i Arrival.)

Bästa manliga huvudroll: Casey Affleck - (En Hollywood outsider gör intrång i finsalongerna i och med sin vinst. Den största konkurrenten Denzel Washington har redan två statyetter, vilket försämrar hans möjligheter. Men med tanke på #oscarssowhite-diskussionen ifjol kan Denzel lätt överraska med vinst i egenskap av rutinerad filmlegend.)

Bästa kvinnliga biroll: Viola Davis - (Stark kategori, som den ofta brukar vara. Viola tar hem statyetten framför näsan på en briljant Naomie Harris (Mest känd som Ms. Moneypenny i de nya Bondfilmerna) i Moonlight.)

Bästa manliga biroll: Mahershala Ali - (Personligen tycker jag inte hans insats var så märkvärdig. Hade helst sett Dev Patel ta hem priset för Lion och ännu hellre hade jag sett 8-årige Sunny Pawar nominerad som Patels yngre version i filmen.)

Bästa utländska: Toni Erdmann

Johanna Grönqvist

Bästa film: Moonlight - (detta är önsketänkande då jag tror att La la land tar hem priset och eftersom The Lobster tyvärr inte alls finns med.)

Bästa regi: Damien Chazelle

Bästa kvinnliga huvudroll: Emma Stone - (för Oscarsjuryn gillar att belöna unga kvinnor i början av sin karriär men jag önskar Isabelle Huppert fick priset.)

Bästa manliga huvudroll: Casey Affleck - (för en otroligt återhållsam, stram och exakt rolltolkning i Manchester by the sea, men skulle såååå gärna se att priset gick till Viggo Mortensen i Captain Fantastic.)

Bästa kvinnliga biroll: Naomie Harris - (den absolut svåraste kategorin, hejar också på Viola Davis trots att jag inte sett Fences.)

Bästa manliga biroll: Dev Patel i Lion - (men jag blir lika glad om Mahershala Ali i Moonlight får den.)

Bästa utländska film: Toni Erdmann - (om Oscarsjuryn i Hollywood är modiga och mogna, fast helst vill jag att den danska filmen Under sanden får priset.)

Bästa utländska film

Den här kategorin är intressant då alla filmer, utom den iranska filmen The Salesman av Asghar Farhadi, haft biopremiär i Finland.

The Salesman är kanske den starkaste förhandsfavoriten men då president Trump utfärdade sitt inreseförbud meddelade Farhadi att han inte kommer till galan, även om han skulle få inresetillstånd.

Farhadi har redan en gång fått en Oscar för filmen Nader och Simin - en separation (2011).

Den danska filmen Under sanden handlar om tiden just efter andra världskriget då unga tyska soldater tvingades röja minor längs den jylländska kusten.

Den svenska filmen En man som heter Ove har varit en stor succé både i Norden och i USA men bär det hela vägen till en Oscar? Filmen är också nominerad för bästa smink. Och här kan vi ännu notera att den svenska fotografen Linus Sandgren är en stark kandidat för bästa foto i La la land.

Tysklands kandidat Toni Erdmann är den absolut mest originella och absurda av alla de nominerade filmerna och kanske den är lite för komplex för Oscarsjuryn?

Den otroligt vackra australiensiska filmen Tanna kunde kanske vara den stora överraskningen, den utspelar sig på en liten ö ute i Stilla havet och är en Romeo och Julia-berättelse där naturen nästan kunde ses som en av huvudpersonerna.

Yle Teema sänder Oscarsgalan live kl 2-7 natten mellan söndag och måndag 27.2.

Svenska Yle erbjuder svenskt referat med Silja Sahlgren-Fodstad och Nicke Aldén via flerljud.
För det finska referatet står Anna Möttölä och Tommi Manninen (röda mattan), Möttölä och J. P. Pulkkinen (Oscarsgalan).

Och på Svenska.yle.fi är vi också aktiva, där är det Johanna Grönqvist och Malena Holmström som gärna hör era kommentarer eller frågor #oscarit.

Vill du läsa mer om Oscarstal genom tiderna (artikel på finska) så kolla här.

Och är du intresserad av att läsa hur en film har de bästa möjligheterna att bli Oscarsnominerad (artikel på finska) så kolla här.

Vega Söndag: Oscarspodden 2017 - Entusiasterna (läs: Nördarna) snackar inför galan

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln