Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Begagnad byrå blir badrumsmöbel

Från 2017
Uppdaterad 11.05.2020 11:26.
Strömsö inslag: Begagnad byrå blir badrumsmöbel - Spela upp på Arenan

Höjden skulle vara ca 60 cm och den maximala bredden fick inte vara mer än 80 cm - vi behövde ett skåp att bygga om till en badrumsmöbel. Vi lade ut lite trådar och vips fick vi tag i en gullig, liten, begagnad byrå.

Det finns möbler som ligger och skräpar här och där, det gäller bara att hitta dem. När man sysslar med återbruk går det sällan att göra två exakt likadana grejer. Den möbel man hittar är ofta unik. Det finns knappast fler exakt likadana skåp, men det finns säkert motsvarande.

Oavsett vad man hittar för typ av möbel så måste man bygga om den för att få plats för handfat, kran och avlopp.

Vårt skåp hade en låda högst upp under skivan. Vi skruvade nya väggar inne i lådan och sågade bort en del i mitten för att få plats för avloppsrören.

En badrumsmöbel med låda.
Bild: YLE/Strömsö

Vi borrade hål i skåpets botten för avloppet och sågade ett hål i skåpets översta skiva för handfatet. Handfatet limmade vi fast ovanpå skåpet med ett starkt silikonlim.

Ett justerbart ben till en möbel.
Bild: YLE/Strömsö

Ett badrumsgolv kan bli blött så det är bra att få upp skåpets träben en bit från golvet. Vi sågade till nya träklossar som vi limmade på insidan av benen, borrade hål i dem och slog fast en mutter för de justerbara små tassarna.

Ett ben tillhörande ett badrumsskåp
Bild: YLE/Strömsö

Det mesta av byggandet kan man göra själv men att koppla vatten skall en rörmokare ta hand om.

Badrumsmöbel
Bild: yle/Strömsö

Det är viktigt att handfatet sitter fast ordentligt i skåpet och att skåpet sitter stadigt fast i väggen.

Badrumsmöbel
Bild: yle/Strömsö

Återanvänd och låt det bli som det blir

Det kan krävas lite mod att gå emot det komersiella, att inte köpa något färdigt direkt ur en katalog.

Det är kanske är lite modigt att göra något själv, på ett ovanligt sätt och sedan stå för det och dessutom tycka att det är helt okej eller till och med riktigt fint.

Det kan ju hända att någon börjar gnälla och tycka att det ser lite för "hemmabyggigt" ut men då kan man alltid skylla på skåpet - det var ju skåpet som bestämde hur allt skulle bli till slut.

Det skojiga med återbruk är att det är materialet som man hittar som påverkar slutresultatet. Återanvänd och låt det bli som det blir!

badrumsinteriör
Bild: YLE/Strömsö