Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Sömnlös i Ekenäs

Från 2017
kvinna som tittar ut genom fönster. man ser knappt ansiktet.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Kommer du ihåg Yles sömnutmaning? Att försöka sova så bra som möjligt i februari. Det är enklare sagt än gjort. Många finländare lider av olika sömnsvårigheter eller -problem. Pia är en av dem.

Pia bor i Ekenäs. Hon jobbar inom vården och det betyder skiftesarbete för hennes del. Just nu är hon mitt i vuxenstudier och praktik, men hon gör också en del inhopp i jobbet.

Efter ett nattskift fortsätter Pia vaka. Lägger hon sig för att vila på förmiddagen ligger hon vaken följande natt.

Lyx att få sova sju timmar

På Yle pågår en sömnutmaning, #lepohaaste, med anledning av en forskningsrapport som visar att vi finländare sover knappt sju timmar per natt. Det här är en minskning på en timme på en relativt kort tid och läkarna slår därför larm; vi måste sova mera!

För Pia är det en lyx om hon får sova sju timmar. Det händer sällan.

- I natt har jag faktiskt sovit rätt hyfsat. Det gör jag om jag är helt slut, fullständigt uttröttad. Med hjälp av värktabletter kan jag då sova ganska bra, berättar Pia, som föredrar att inte gå ut med sitt efternamn.

Pia äter värkmedicin på grund av sin rygg. Det är nervvärk som leder från ryggen ner till benen. Värken påminner om restless legs (rastlösa ben) och ischias.

- Normalt somnar jag vid tio- eller elvatiden på kvällen. Sedan vaknar jag ett eller senast två på natten. Efter det får jag inte sömn. Jag ligger vaken till ungefär fem. Om jag då somnar om är jag helt död när klockan ringer vid sex eller halv sju, säger Pia.

Pia somnar när hon inreder hem

Pia har slutat vrida och vända sig i sängen. I stället läser hon eller stiger upp, surfar på datorn eller gör undan skoluppgifter.

- Svaren är nog inte de bästa tänkbara, men när jag väl har klarat av dem har jag åtminstone inte stress över mina ogjorda skoluppgifter i alla fall.

Halvmåne på norra halvklotet
Bild: YLE/Strömsö

Stress är förstås en orsak till att Pia har svårt att sova, men hon har med åren blivit skicklig på att bearbeta oroliga tankar.

- Jag somnar ju vanligtvis riktigt bra, men om det behövs knep så brukar jag tänka på enbart positiva saker. Jag föreställer mig att jag har massor med pengar och ett stort hus att inreda. Medan jag funderar på möbler, tapeter och tavlor varvar jag ner och somnar ganska fort. Ett annat knep är att planera trädgården.

Jag hör inte vad folk säger och jag förstår inte vad de säger.

De nätter Pia sover närmare sju timmar känner hon sig utvilad. Efter några nätter med dålig eller just ingen sömn alls går hon som i dvala.

- Jag hör inte vad folk säger och jag förstår inte vad de säger.

Den onda sömnspiralen

Pia misstänker att hennes sömnproblem är genetiskt betingade. Hennes mamma har också sömnsvårigheter och så hade också mormor och morbror.

Pia har varit på en undersökning där man mätte andning och sömnens kvalitet.

- Jo, jag snarkade, det vet jag från tidigare, men i övrigt visade mätningen att jag hade en jämn och djup sömn. Åtminstone den natten.

Pia vet att hennes sömn varierar. Efter några bra nätter hoppas hon varje gång att de goda nätterna ska fortsätta och att hon har kommit över sina sömnproblem.

Men så kommer de där nätterna med max två-tre timmars sömn igen.

- Inte är det roligt att ligga vaken. I synnerhet om jag vet att jag har viktiga jobbsaker på gång. Det är klart att det är den underliggande stressen som gör sig till känna.

Jag har också grejat med olika saker under natten som jag inte minns nästa morgon.

Pia säger att hon är avundsjuk på alla som mestadels sover gott. Hon har sovit dåligt i många år.

- När jag var liten gick jag dessutom i sömnen, det har också hänt i vuxen ålder. Jag har också grejat med olika saker under natten som jag inte minns nästa morgon.

Pia berättar hur hon en natt rev sönder sina nya tofflor och stoppade in dem i sina gamla tofflor. De här tofflorna gömde hon under en kudde på golvet.

- Jag har ingen aning om varför jag har gjort det här, men mina gamla tofflor hade ett hål. Kanske jag försökte lappa hålet med att fylla på med mina nya tofflor, säger Pia och skrattar samtidigt som hon skakar på huvudet.

- Jag pratar också i sömnen. Oftast lär det vara otydligt mummel, men min pojkvän bjöd mig för en tid sedan på en rolig historia. Jag hade somnat på kvällen och plötsligt satte jag mig kapprakt upp i sängen och sa ”ripaga morötter” och efter det fnissade jag helt galet. Det var inte ens rivna morötter utan ”ripaga” på ren ekenäsdialekt!

Vega Dag: Sömnlös i Ekenäs

12:45

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln