Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Matilda Gyllenberg: Är B-människor bättre människor?

Från 2017
Uppdaterad 26.02.2017 20:03.
Matilda Gyllenberg
Bild: Yle/Parad Media

Kvällsmänniskor är sköna typer. De är kreativa, intelligenta och mer sannolikt konstnärliga och högpresterande än morgontidiga personer.

Åtminstone brukar kvällspigga ofta dela artiklar som påstår just detta.

Om du dessutom har stökigt skrivbord och tycker om att krydda ditt tal med svordomar så är du en riktigt bra typ, enligt sådana artiklar.

De morgonpigga däremot, särskilt om de har städade skrivbord och inte svär så mycket, är tråkiga medelmåttor som följer regler och håller tider. De tänker inte utanför boxen.

En morgontidig så kallad A-människa anses dessutom privilegierad, eftersom mycket i samhället följer hennes inbyggda rytm: Skolorna börjar åtta eller nio på morgonen, jobbets morgonmöte drar igång vid samma tid. Mördande för den som borde sova vid den tiden, det förstår jag. Därför är det lite synd om B-människor.

Men jag menar att det är lika synd om morgonpigga!

Alla tycker mer om kreativa och spontana personer än om trista regelföljare.

Alla teaterföreställningar, roliga fester, middagar och konserter ordnas sent på kvällen. Hur tråkig verkar inte en som tackar nej till en fest för att gå hem och sova?

För att inte tala om sex, som oftast idkas kvällstid.

Det gäller jobbet också. Varför ordnas det bara härliga AFTER-work med kollegorna och inga härliga BEFORE-work där man kunde dricka chai, diskutera vilt och bolla fram dagens agenda?

För jag menar att vi morgonmänniskor är precis lika speciella och idérika som kvällsmänniskorna, bara vi får vara det på vår egen tid!

Kanhända är det därför som fler konstnärer är B-människor. Fria arbetstider och möjlighet att jobba senare på dygnet är lättare att tillämpa i konstnärliga yrken. Högre intelligens och större skaparkraft tror jag inte det beror på.

Eftersom någon har bestämt att det ska arbetas tidigt på dygnet och partajas senare på dygnet, så blir kvällströtta personer berövade många saker på samma sätt som morgontrötta. Bara andra saker. Kanske roligare saker.

För att kunna komma i tid till morgonmötet klockan åtta, jobba flitigt och vara kreativ hela dagen, sköta alla uppgifter punktligt, gå på den sena bioföreställningen och därefter ha givande samtal halva natten borde man klara sig på 3 - 4 timmars sömn per natt.

Här någonstans finns ett fenomen, som kanske kan förklara varför sömnbristen i västvärlden börjar likna en epidemi. Den som prioriterar att få sova tillräckligt anses vara en lat person. Den som klarar sig på 3 - 4 timmar är däremot en förebild.

Så där som Donald Trump. Just en snygg förebild.

Efter Nio om förebilder, 27 februari klockan 21 i Yle Fem samt på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln