Highland cattle trivs bra i vinterkylan
Termometern visar några minusgrader, men Mats Erikssons boskap går gladeligen omkring i hagen. Det finns ett tak med två väggar i hagen, men den bryr sig ingen av korna om. Nej, torrt hö rakt på marken är allt de här tuffingarna behöver i den finska vintern.
Highland cattle är en nötkreaturras som blivit allt vanligare i Finland under de senaste åren. Bara i Östnyland finns det ungefär fem gårdar som har av djuren, fastän gårdarna med höglandsboskap oftast har ett färre antal kor än vad exempelvis mjölkgårdarna har.
Highland cattle-rasen kommer ursprungligen från Skottland där boskapen fått vänja sig vid kyla och blåst i århundraden. Först 1993 kom de första korna till Finland, nu finns det ungefär 14 000 av dem.
På Tallkulla Highlands i Rike i Lovisa finns det en avelstjur, fyra kvigor, tre kor, två unga tjurar och en kviga. Mats Eriksson och hans fru skaffade de första djuren 2014.
- Det började med att vi hade en skog på elva hektar som behövde röjas upp. Min morbror föreslog att höglandsboskap kunde sköta jobbet. Efter lite planerande köpte vi tre kvigor: Ada, Assi och Amber, säger Eriksson.
Djuren tillbringade sommaren i skogshagen och stortrivdes. Om sommaren är väldigt varm kan det vara jobbigt för djuren, men i skogen finns det gott om skugga.
- Höglandsboskap och får är bäst på att putsa upp skogar. Det ser ut som en park efter tre till fem år, säger Eriksson som säger att man redan efter en sommar kan se en skillnad i vegetationen.
Eriksson säger att boskapen får bo kvar hos dem också efter att skogsområdet är i skick.
- Det har blivit en livsstil för oss. Hela familjen är med, speciellt frun som redan planerar att skaffa en vallhund. Nog visste jag från början att vi inte bara skaffade dem för att jag skulle slippa stå i skogen med en röjningssåg, utan vi tyckte det var en snärtig juttu.
Erikssons jobbar egentligen som taxichaufför, och säger att en stor del av gårdarna som har högslandsboskap har ett annat jobb på sidan om boskapen.
- En del kan ha ett jordbruk på sidan om, men de flesta råkar bara bo och ha ett område där det passar att ha av djuren, liksom i vårt fall.
Höglandsboskapen behöver bara vatten och hö i hagen. Sommartid ska man inte ens föra något annat till dem i skogshagen för att de ska koncentrera sig på vegetationen. Men torrt surbröd är en delikatess!
Mats Eriksson säger att det är viktigt att sällskapa med djuren så att de hålls tama. Han räknar med att familjen kommer att ha korna upp till femton år och då är det viktigt att ha ett bra förhållande till dem.