Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Boris Nemtsov hyllas med ny dokumentärfilm

Från 2017
Uppdaterad 23.02.2017 05:15.
boris nemtsov
Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Inför tvåårsdagen för mordet på den ryska oppositionspolitikern Boris Nemtsov får nu en omtalad dokumentärfilm biopremiär i Ryssland. Filmen har hittills visats enbart på mindre filmfestivaler.

Den här helgen är det två år sedan oppositionspolitikern Boris Nemtsov mördades på öppen gata i centrala Moskva. På söndag arrangeras flera tillställningar i de ryska storstäderna för att hedra hans minne. Men redan i dag kommer en ny dokumentärfilm upp på biograferna i Ryssland.

Filmen ”En alltför fri människa” visades redan i december på flera ryska filmfestivaler, och många trodde att den nog aldrig skulle nå de vanliga biograferna. Men nu ska den plötsligt visas i sju storstäder, inklusive Moskva och S:t Petersburg.

Bakom filmen står regissören Vera Kritjevskaja och journalisten Michail Fishman. Filmen har debatterats flitigt och den fick också de ryska filmkritikernas pris ifjol för årets bästa dokumentärfilm.

Landets hjälte

Filmen är en politisk biografi som berättar om Nemtsovs karriär via Rysslands utveckling de senaste 25 åren. Samtidigt beskriver den landets närhistoria via Nemtsovs liv.

– Nemtsovs personliga liv och landets politiska öde flätades ständigt samman, sade regissören Vera Kritjevskaja på premiären. Nemtsov var det unga landets hjälte och hopp, och han deltog i landets mest avgörande skeenden.

I slutet av 1990-talet var Boris Nemtsov vicepremiärminister och en av landets mest populära politiker. Han var president Boris Jeltsins favorit och många ansåg att Nemtsov hade stora möjligheter att efterträda Jeltsin som president.

Men allt förändrades år 1999 när Jeltsin och hans närmaste anhängare valde att satsa sina kort på en viss Vladimir Putin som då var chef för säkerhetspolisen FSB.

Tjetjenska spår

Den två timmar långa filmen baseras på intervjuer med vänner, kolleger och familjen. Filmen innehåller rikligt med arkivmaterial.

Filmen presenterar ingenting nytt om själva mordet år 2015 och det finns inte heller några spekulationer om eventuella motiv. I filmen konstateras det bara att Nemtsov var landets främsta representant för den utomparlamentariska oppositionen när han sköts till döds på en bro strax utanför Kreml i Moskva.

Polisen lyckades i ett tidigt skede gripa fem misstänkta, men rättegången fortsätter fortfarande. Alla fem misstänkta är hemma i Tjetjenien och de har kopplingar till ett lokalt militärförband som kontrolleras av republikens ledare Ramzan Kadyrov. Hittills har polisen haft stora svårigheter att få tillstånd ett förhör av det tjetjenska förbandets befäl.
Den person som myndigheterna misstänker att organiserade mordet är fortfarande på fri fot och efterlyst internationellt.

Diskussion om artikeln