Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Migri skär ner på asylplatser – 271 platser ska bort i Kristinestad

Från 2017
Uppdaterad 22.02.2017 22:13.
Röda Korset på asylboende
Bildtext Röda Korsets mottagningscentral i Kristinestad drabbas hårt.
Bild: Yle

Sammanlagt 271 platser ska bort från mottagningscentralen i Kristinestad före den sista augusti. Det blev klart efter att Migrationsverket offentliggjorde nya indragningar på onsdagen.

Enheten för minderåriga ensamkommande asylsökande läggs ner helt och hållet och på vuxenenheten minskar antalet asylsökande från 450 till 200.

Redan från tidigare var det klart att 150 platser ska bort före den sista april, men efter Migrationsverkets besked idag ska alltså ytterligare 121 platser bort. Dessutom läggs den redan stängningshotade Korsnäs-enheten med 50 platser ner den 30 juni.

Orsaken till nedskärningarna är att allt färre söker om asyl.

Samarbetsförhandlingar väntar

I dagens läge har mottagningsenheten i Kristinestad ett 40-tal anställda och på enheten för ensamkommande jobbar sju anställda.

- Det blir ju förstås samarbetsförhandlingar, först och främst på stödboendeenheten för minderåriga ensamkommande. Vi måste också se på personaldimensioneringen på vuxensidan i Kristinestad, säger Röda Korsets verksamhetsledare för Österbottens svenska distrikt Ricky Berglund.

Enligt Berglund inleds samarbetsförhandlingar under våren eller i början av sommaren beroende på semesterläget. Berglund är ändå inte orolig för mottagningscentralens framtid i Kristinestad.

- Jag är nog ganska positiv. Vi var en av de sex Röda Korset-centraler som fanns i början på 2010-talet innan den här stora ökningen skedde hösten 2015, så jag räknar nog med att vi får hålla vår mottagningscentral i Kristinestad som en av de strategiskt viktiga inom Röda Korset.

Diskussion om artikeln