Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Papperslösa i USA: Barnen vill skydda sin mamma från utvisning

Från 2017
Maria, Eileen, William och Jason promenerar hand i hand på en gata.
Bildtext Barnen, fr.v. Eileen, William och Jason, talar engelska perfekt, och får ofta fungera som tolkar för sin mamma Maria, vars starkaste språk är spanska.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Ibland stannar 12-åriga William hemma från skolan. Orsaken är att han inte vågar gå ifrån sin mamma. Hon är papperslös invandrare, och i Trumps USA ökar rädslan för att hon ska bli utvisad.

William är inte i skolan i dag. Orsaken är att hans mamma är ledig från jobbet och ska ta sig till stan tillsammans med Williams småsyskon Eileen, 8, och Jason, 4 år. William vågar inte släppa iväg sin mamma utan att han är med.

- Jag kan inte lämna min mamma. Immigrationsmänniskorna kan komma och ta henne. Jag måste finnas vid hennes sida och skydda henne.

William är född i USA och är liksom sina syskon amerikansk medborgare. Men hans mamma har inte tillstånd att bo i landet. Samma gäller hans pappa, som är på jobb den här dagen. Familjen bor i närheten av Miami i Florida.

William, 12 år, är barn till papperslösa invandrare.
Bildtext William säger att han skyddar sin mamma genom att säga åt myndigheterna att de ska lämna mamman i fred för att hon inte gjort sig skyldig till något brott.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Knackat på fönstren

William har märkt att inställningen till papperslösa invandrare har förändrats på senare tid. Trumpadministrationen beslutade i tisdags att immigrationslagarna nu ska tillämpas mera aggressivt. Men enligt William började myndigheterna i Miami trappa upp razziorna i områdena där invandrarna bor redan före det.

-Jag har sett dem röra sig nära vårt hus. Det är de där typerna som jobbar för myndigheterna som utvisar folk.

Myndigheterna har också kommit till familjens hus två eller tre gånger.

- De har knackat på vår dörr och våra fönster jättehårt, vi sov så vi blev rädda, säger han.

Eileen, 8, Jason, 4, och William, 12, sitter vid datorn i Florida i USA. Deras föräldrar är papperslösa invandrare.
Bildtext Syskonen Eileen, Jason och William får använda datorn på invandrarorganisationen We Count!:s kontor.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Arg på Trump

Situationen har förändrats, och William vet varför. Det beror på att Donald Trump nu är vid makten.

- När Trump började skriva sina presidentdekret ökade antalet utvisningar. Jag är arg på honom. Det som han gör bryter mot grundlagen. Det är inte rätt.

William är orolig över vad som ska hända härnäst.

- Jag vill inte skiljas från mina föräldrar. Jag vill vara med dem och mina syskon. Jag vill få ett bättre liv med dem.

12-åriga William och hans mamma Maria.
Bildtext William och hans mamma Maria får snabbt höra om immigrationsmyndigheterna gjort räder i deras hemkvarter. De känner otaliga andra papperslösa i området.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Plockar grönsaker

Williams mamma Maria kom till USA för 14 år sen från Guatemala tillsammans med sin make i hopp om att kunna skapa sig ett bättre liv. De tog sig in via Mexiko genom att vandra i fem dygn genom Sonoraöknen över gränsen till Arizona i USA.

Paret reste vidare till Florida och fick genast jobb. Maria jobbar med att plocka grönsaker. Många papperslösa invandrare i Florida jobbar inom jordbruket, eftersom jobben har låga löner och många amerikaner inte vill ha dem. Marias make jobbar med trädgårdsskötsel, ett annat typiskt jobb som sköts av papperslösa invandrare.

Odlarna i Florida är starkt beroende av arbetskraften och frågar inte efter arbetstillstånd. Totalt räknar man med att det finns 450 000 papperslösa invandrare i Miami-Fort Lauderdale-Palm Beach-området, de flesta från Mexiko och Centralamerika.

Maria är papperslös invandrare i Florida.
Bildtext Maria lämnade sitt hemland Guatemala för att där inte fanns möjligheter till att leva ett bra liv. Hon hade inget jobb, brottsligheten är hög och polisen är korrumperad, säger hon.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Rädsla för att bli utvisade

De papperslösa har kunnat skapa sig ett liv i USA med myndigheternas tysta godkännande. Men nu har allt förändrats. Maria och hennes make lever i ständig rädsla för att bli utvisade.

- Det känns inte bra just nu. Jag känner rädsla och fruktan. Jag är orolig och ledsen eftersom jag ibland inte längre vågar föra barnen till skolan och till läkaren. För om de tar fast oss två vad ska barnen göra då?

Förtvivlad

Maria blir uppriven av bara tanken på att tvingas flytta tillbaka till Guatemala. Det är ett otryggt land, präglat av narkotika- och gängbrottslighet.

Om hon och maken utvisas betyder det att barnen av praktiska skäl också måste lämna USA. De är för små för att stanna i USA utan sina föräldrar.

- Jag hade en dröm om att mina barn skulle få studera och skapa sig en bättre framtid. Men som jag ser läget just nu kommer det inte att bli så. Just nu känner jag mig förtvivlad och kan inte göra någonting.

Skilj inte åt familjer, står det på skylten som kvinnan håller i.
Bildtext Skilj inte familjerna åt, står det på skylten som den här papperslösa invandraren ska bära på en demonstration mot utvisningarna.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Annorlunda retorik

På invandrarorganisationen We Count! i närheten av Miami i Florida pågår febril aktivitet. Samtidigt som Trumpadministrationen aktiverar sig gällande utvisningarna ökar också motståndet bland vanliga människor. Folk är på plats för att rita planscher och planera demonstrationer.

Verksamhetsledaren Jonathan Fried säger att trots att den tidigare presidenten Barack Obama också utvisade många papperslösa invandrare är situationen annorlunda nu.

- Vi ser bara början nu, men skillnaden är den potentiella skalan på utvisningarna och den retorik som president Trump använder. Kom ihåg att det här är mannen som under valkampanjen kallade mexikanerna för kriminella och våldtäktsmän.

Jonathan Fried utanför We Count-organisationen i Miamitrakten.
Bildtext Jonathan Fried säger att han ser ett större intresse för att jobba för invandrarnas rättigheter i samhället än på länge. Trumps åtgärder har skapat en motståndsrörelse.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Kör utan körkort

Jonathan Fried säger att Trump tydligt signalerat vad han står för och därför har myndigheterna redan börjat agera enligt presidentens intentioner.

- De har utökat den grupp som de prioriterar i utvisningarna så att utvisningarna nu gäller så gott som alla.

Eftersom en misstanke om brott är tillräcklig orsak för utvisning kan i princip vem som helst utvisas. Det handlar inte heller enbart om allvarliga brott.

- Folk arresteras för mindre brott, när de kör utan körkort till exempel, eller mindre överträdelser, som egentligen beror på att de lever här utan papper, och de förs in i systemet. Till slut blir de utvisade. Det här är myndigheternas sätt att fånga upp fler.

Invandrare som inte har giltiga papper kan inte skaffa sig ett amerikanskt körkort. Därför är det många invandrare som gör sig skyldiga till just detta brott: att köra utan körkort.

14-åriga Angelica ritar protestskyltar som ska användas för att demonstrera mot utvisningarna av papperslösa invandrare.
Bildtext 14-åriga Angelicas föräldrar är papperslösa invandrare. Hon har sökt sig till We Count!:s kontor för att rita protestskyltar mot utvisningarna.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Visa empati

Donald Trump och andra som vill utvisa de papperslösa invandrarna från USA anser att invandrarna hotar amerikanernas trygghet, tar jobben och utgör en finansiell börda för myndigheterna. Många säger också att invandrarna som nu blir utvisade får skylla sig själva, eftersom de själva valt att befinna sig i USA olagligt.

Jonathan Fried säger att han själv egentligen inte alls förespråkar invandring. Det är en traumatisk process och i en idealisk värld skulle ingen behöva lämna sitt hemland.

- Men invandring har alltid funnits, folk lämnar sina hemland på grund av fattigdom, våld, krig och så vidare.

Han anser därför att människor ska försöka sätta sig in i invandrarnas situation, ha medkänsla och empati.

- Och jag tycker det är tydligt att det är något som president Trump och människorna runt omkring honom saknar totalt.

Jonathan Fried är verksamhetsledare på invandrarorganisationen We Count!.
Bildtext Jonathan Fried är verksamhetsledare på invandrarorganisationen We Count!.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Inte längre fristad

Många invandrartäta städer har vägrat samarbeta med Trumpadministrationen gällande utvisningarna och har i stället lovat fortsätta skydda alla sina invånare. Men här i Miamiområdet tänker borgmästaren annorlunda.

När Donald Trump hotade att stoppa det statliga stödet till områden som erbjuder en fristad för invandrare skyndade sig borgmästaren Carlos Gimenez att ge order till den lokala polisen att samarbeta med immigrationsmyndigheterna. Miami-Dade-området ville inte gå miste om statliga pengar till investeringar.

Borgmästaren i Miami-Dade Carlos Gimenez på ett fullmäktigemöte i Miami.
Bildtext Borgmästaren i Miami-Dade Carlos Gimenez (i mitten).
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Utvisningar upprör

Det upprörde många invånare. Miamitrakten är ett av de områden i USA som har mest invandrare. Mer än hälften av invånarna är födda utomlands.

- Kom ihåg att vi alla är invandrare, vi är alla i det här tillsammans, sade en invånare som yttrade sig på fullmäktigemötet.

- Utvisningarna undergräver och sliter sönder strukturen i det här samhället, sade en annan.

Många aktivister deltog i fullmäktigemötet där Miamis status som fristad diskuterades.
Bildtext Hundratals aktivister, präster och advokater stod upp för invandrarnas sak på ett fullmäktigemöte för att försöka få politikerna att vägra samarbeta med Trump. Men förgäves.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Diskussion om artikeln