Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lyckad integrering håller Närpes levande

Från 2017
Uppdaterad 23.02.2017 10:56.
Rita Pihlgren-Haaparanta står utanför hålsovårdscentralen i Närpes tillsammans med sin man Hannu Haaparanta.
Bildtext Rita Pihlgren-Haaparanta och Hannu Haaparanta trivs i Närpes.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Hög sysselsättningsgrad, låg arbetslöshet och en befolkningsutveckling som hör till de bättre i landet. Det är vad som gör Närpes till en livskraftig stad och det är mycket tack vare en lyckad flykting- och invandringspolitik.

- Invandringen har hjälpt oss väldigt mycket. Vi har ca 13 procent av invånarna i Närpes som kommer från utlandet, de har fått jobb här och trivs bra här. Det utvecklar byarna och samhället, säger stadsdirektören Hans-Erik Lindqvist.

Hur stor roll spelar flyktingarna för Närpes?

- De är ganska avgörande för den här utvecklingen de senaste åren. För att kunna utvecklas så måste man gå framåt. Om det inte finns arbetskraft tillräckligt på orten så kan inte företagen heller utvecklas. Tack vare att de har kommit hit, så har det gett möjligheter för företagen att växa och dessutom har de satt fart i samhället. Skolorna och daghemmen har fått barn osv. Det blir ett mångkulturellt samhälle och öppenheten växer hela tiden.

Rita Pihlgren-Haaparanta har bott i Närpes i tre år och hon har inget ont att säga om flyktingar och invandrare.

- Jag tycker det är bra att vi har en så liberal politik mot invandrare och att det fortsätter. Vi ska inte ha den rasistiska åsynen att vi är rädda. Vi ska ta emot och hjälpa dem som kommer hit och hjälpa dem in i samhället. Det är bara positivt.

Hans-Erik Lindqvist sitter på sitt kontor i Närpes.
Bildtext Hans-Erik Lindqvist.
Bild: Yle/Juho Teir

Närpesborna nöjda

För övrigt är Närpesborna väldigt nöjda med situationen i staden och hittar inte mycket att klaga på.

- Man är fri här på något sätt och människorna är väldigt öppna och glada. Service finns överallt, så egentligen har vi ingenting att klaga på, säger Pihlgren-Haaparanta.

Hon får medhåll av sin make Hannu Haaparanta som inte saknar något i staden.

- Nej, jag har nog allt som jag behöver.

Tre män går längs med huvudgatan i Närpes.
Bildtext Närpes centrum.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Centraliseringen oroar

Till skillnad från många andra landsbygdsorter klarar sig alltså Närpes hyfsat bra.

Växthusnäringen blomstrar och befolkningsutvecklingen pekar uppåt, då invånarantalet i staden ökade med dryga 50 personer förra året. Oron för stadens framtid är därför inte så stor.

- Klart det finns utmaningar, bland annat den här centraliseringen som pågår i landet och överallt. Kommer kärnlandsbygden och mindre orter på landsbygden att klara sig i framtiden? Det verkar som om Närpes är ett bra exempel på att det kan man bra göra, säger Lindqvist.

Även Emma Nybjörk är oroad över bland annat centraliseringen.

- Miljöpolitik är i alla fall viktigt för min del och hur de har tänkt med jordbruket och sådana saker. Så tycker jag de ska satsa på landsbygden och inte centralisera allting.

Emma Nybjörk ler mot kameran.
Bildtext Emma Nybjörk.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Brist på högutbildade

I Svenska Yles kommunradarfår staden full pott då det gäller hälsa och livskraft, men utbildningsnivån i staden är lägre än medeltalet i landet. Det här är något som staden enligt Lindqvist borde jobba med.

- Jag är mest orolig för utbildningsfrågorna. Känslan är att det är lite för långt till centralorterna för att vi ska kunna ha en riktigt bra dialog gällande forsknings- och utvecklingsarbete med våra högskolor. Vi borde hitta något som skulle göra att också vår region skulle vara med på ett bättre vis. Om vi ska få sådana som studerat tillbaka till orten och få dem att jobba här, så skulle det vara viktigt att vi skulle kunna stöda utbildning och fortbildning på ett bättre sätt. Där är goda råd dyra.

Åtminstone Hanna Pihl, studerande på Yrkesakademin i Närpes har planer på att stanna kvar i staden efter avklarade studier.

- Jo, det blir nog till det. Det finns nog alltid någonstans något jobb.

Diskussion om artikeln