Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu kräver Vasabladet att webbartiklar kommenteras med Facebookprofil

Från 2017
Uppdaterad 23.02.2017 14:53.
HSS media ger ut bland annat Vasabladet
Bild: Yle

Vasabladet meddelar att alla som vill kommentera tidningens webbartiklar från och med i dag förväntas göra det under sitt eget namn.

Med den nya kommentarsfunktionen kan alla med ett Facebookkonto kommentera artiklar på nyhetssajterna, förutsatt att man är inloggad på Facebook.

Om man redan har en egen profil på Facebook är det fritt fram att kommentera i Vasabladet. Om man inte har ett Facebookkonto i eget namn måste man skapa ett. I och med förnyelsen kommer en bild på den som är inloggad på Facebook att dyka upp i en kommentarsruta i slutet på varje artikel.

HSS Medias tidningar Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten kommer att övergå till det nya systemet med webbkommentarer via Facebook i dag.

I och för sig finns det dock ingen kontroll på Facebook-profilerna. De kan vara påhittade - vilket betyder att det ju inte handlar om att personerna uppträder under eget namn.

"Var och en ska ta sitt eget ansvar för egna uttalanden"

Vasabladet kommenterar den nya webbkommentarspolicyn med att en seriös samhällsdebatt förutsätter att var och en tar ansvar för sina egna uttalanden. Nivån på debatten väntas också nu bli högre.

Kommentarerna kommer fortsättningsvis att förhandsmodereras vilket innebär att publiceringen sker med en viss fördröjning.

Enligt Vasabladet kan nu en del av den debatt som förs på webben lyftas in också i papperstidningen.

HSS Medias chefredaktörer Niklas Nyberg (Vasabladet), Kenneth Myntti (Österbottens Tidning) och Mats Ekman (Syd-Österbotten) konstaterar att de har varit medvetna om de problem som förekommit med den debattpolicy som har tillämpats hittills, men att de också inser att den nya webbdebattpolicyn kan ge upphov till andra problem.

- I så fall omprövar vi beslutet och går in för något helt annat, säger chefredaktörerna.

(Artikeln uppdaterades kl. 9.17 med texten om att man kan använda sig av en påhittad profil på Facebook.)
(Rubriken ändrades kl 12.17 och kl. 14.52. Den ursprungliga rubriken var "Nu kräver Vasabladet att webbartiklar kommenteras under eget namn".)

Diskussion om artikeln