Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Malaysia vill att Interpol efterlyser mordmisstänkta nordkoreaner

Från 2017
Kim Jong-nam
Bildtext Kim Jong-nam
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Nordkorea säger att landet inte har något med mordet på diktatorn Kim Jong-Uns halvbror att göra och skyller det på Malaysia. Malaysia har i sin tur bett Interpol efterlysa nordkoreaner som misstänks för mordet.

Den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA har tagit bladet ur munnen efter tio dagars tystnad, och kommenterar nu mordet på Kim Jong-Nam för första gången.

Nyhetsbyrån skyller mordet på Malaysia och säger att landet har en ovänlig attityd.

- Malaysias regering bär den största skulden till hans död eftersom en nordkoreansk medborgare dog i Malaysia, säger nyhetsbyrån.

Nyhetsbyrån bekräftar inte att den avlidne är Kim Jong-Nam, utan hänvisar till honom som "en nordkoreansk medborgare".

"Malaysia bryter mot lagen"

Kim Jong-Nam mördades på flygplatsen i Kuala Lumpur den 13 februari. På bilder från övervakningskameror kan man se hur två kvinnor kommer fram till honom och skvätter något i hans ansikte.

Kort därefter bad Kim Jong-Nam flygplatsanställda om hjälp, och han blev hänvisad till sjukvårdspersonal. Malaysisk polis har sagt att nordkoreanen dog i ambulansen på väg till sjukhuset.

Malaysiska rättsläkare har fortfarande inte kunnat fastställa någon dödsorsak och har vägrat överlämna kroppen eftersom man vill säkerställa identiteten med hjälp av dna-analys.

Nyhetsbyrån KCNA uppger att Malaysia bryter mot internationell rätt genom att utföra en obduktion på en person med diplomatpass.

Malaysia politiserar överföringen av kroppen i strid med internationell lag och moral, säger KCNA

Sydkorea och USA har sagt att nordkoreanska agenter låg bakom mordet. Enligt KCNA har Malaysia konspirerat mot Nordkorea tillsammans med Sydkorea.

Malaysia efterlyser nordkoreaner internationellt

Malaysia har bett Interpol om hjälp att efterlysa fyra nordkoreaner som misstänks för kopplingar till mordet. På onsdagen meddelade Malaysia att en nordkoreansk diplomat misstänks för inblandning i mordet.

En anställd vid Nordkoreas statliga flygbolag är också misstänkt. Malaysia har skickat en officiell begäran till Nordkoreas ambassad i Kuala Lumpur om att få förhöra diplomaten och den misstänkta person som arbetar för flygbolaget.

Hittills har fyra personer gripits misstänkta för mordet, bland dem en nordkorean. De övriga är från Vietnam, Indonesien och Malaysia.

Mordet har lett till att den tidigare stabila relationen mellan de båda länderna har börjat vackla. Den nordkoreanske diktatorn och hans äldre halvbror har inte haft någon nära relation.

Diskussion om artikeln