Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mannen bakom den amerikanska Sverige-dokumentären om invandring försvarar sig

Från 2017
Två män samtalar via videokontakt i en tv-intervju och intill syns något som brinner.
Bildtext Programledaren Tucker Carlson intervjuar filmaren Ami Horowits i Fox Nes inslag om Sverige.
Bild: Skärmdump av Fox News video.

Den amerikanska dokumentärfilmaren Ami Horowitz säger att han står bakom sin uppmärksammade dokumentär om problem i Sverige på grund av invandringen. Samtidigt säger fotografen att materialet klippts ihop på ett oetiskt sätt som inte speglar verkligheten.

Dokumentären målar upp ett Sverige där okontrollerad invandring har resulterat i krigsliknande våld i flera förorter. Den låter också förstå att den svenska regeringen försöker mörklägga problemen.

Filmen har fått stor spridning efter att den lyftes fram av president Donald Trump. Samtidigt har de poliser som intervjuas i dokumentären sagt att de citerats i fel kontext och att de svarade på helt andra frågor.

I en intervju för Sveriges Radio säger Horowitz att han älskar Sverige och att han har besökt landet flera gånger. Dokumentären ser han som en fallstudie för vad som händer när man tillåter en stor invandring.

– Man måste vara ärlig och reflekterande och fråga sig om det finns en social kostnad för invandringen. Man ska titta på konsekvenserna och väga det negativa mot det positiva och sedan besluta sig, säger Horowitz till Sveriges Radio.

Filmaren hänvisar till samtal med poliser

I filmen hänvisar Horowitz bland annat till nedtystade våldtäkter som ska ha inträffat på musikfestivaler i Sverige under de senaste två åren. Han beskriver ett dussintal fall där hundratals unga invandrare ska ha omringat sina offer och våldtagit dem.

För ett drygt år sedan avslöjade tidningen Dagens Nyheter att polisen hade mörkat övergrepp mot flickor på festivaler i Stockholm år 2014 och 2015. Övergreppen ska ha begåtts av grupper av unga invandrare.

Det uppges ändå ha varit fråga om sexuellt ofredande och inte om våldtäkter. Enligt Sveriges Radio finns det inga konstaterade fall av den här typen av gruppvåldtäkt på svenska festivaler. Horowitz vidhåller ändå att uppgifterna stämmer.

– Folk har beskrivit det här för mig, både poliser och andra människor som har bevittnat sådan här attacker.

I dokumentären sägs det också att muslimska invandrare begår fler brott än andra medborgare. Horowitz medger för Sveriges Radio att han inte har någon egentlig statistik för sambandet.

Han hänvisar till att antalet anmälda brott har ökat i takt med invandringen och till samtal han har haft med svenska poliser.

Fotograf: Filmen klipptes på oetiskt sätt

De två svenska poliser som intervjuas i dokumentären har sagt att de intervjuades om gängkriminalitet, och de tar avstånd från dokumentärens budskap.

Horowitz vidhåller för sin del att han inte har citerat dem fel.

– Jag förstår varför de vill ta avstånd. Den här grejen har orsakat en kontrovers. Och de har jobb att skydda, säger Horowitz till Sveriges Radio.

Fotografen Emil Marcszak, som filmade intervjun, ger däremot polisernas version sitt stöd. Han säger att Horowitz gång på gång försökte få poliserna att hålla med honom och att dokumentären nu klippts ihop på ett sätt som får det att verka som om de gör det.

– För att dubbelkontrollera att mina minnesbilder stämmer har jag gått igenom råfilmen och det bekräftar polisernas bild av händelseförloppet. De sade upprepade gånger att de inte hade några uppgifter som kunde styrka ett sådant uttalande, säger Marcszak till tidningen Dagens Nyheter.

Marcszak säger att han aldrig skulle ha filmat dokumentären om han hade känt till hur oetiskt och oseriöst materialet skulle klippas ihop.

Diskussion om artikeln