Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Så här kan din väg se ut efter vintern

Från 2017
Uppdaterad 24.02.2017 09:45.
En asfalterad väg med skador i beläggningen.
Bildtext När groparna fylls med vatten som sedan fryser växer groparna ytterligare. Väg 112 mellan Ingå och Virkby hör till dem som behöver ny beläggning.
Bild: Yle/Veronica Montén

Gropar och sprickor pryder otaliga vägar och gator runtom i Västnyland. Vägarna har lidit extra mycket i vinter på grund av den varierande väderleken, säger arbetsplatschef Tom Eliasson vid företaget Destia, som bland annat sköter om vägunderhåll.

- Temperaturen pendlar ofta mellan plus och minus. Det är vatten i groparna på dagen och så fryser det igen till natten. Alla beläggningar mår dåligt av det här, säger Eliasson.

Karisväg speciellt utsatt

En väg som ropar efter ny beläggning är Västra omfartsvägen i Karis. Vägen öppnades för trafik år 2008 och nu efter nio år behövs det mer än att bara enstaka gropar fylls igen.

- Beläggningen är gammal och trafikmängden är ganska stor. Här kör mellan 6 000 till 7 000 fordon per dygn.

Tom Elliasson
Bildtext Tom Eliasson är arbetsplatschef vid Destia.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Vägen mellan Virkby och Sjundeå, Täktomvägen i Hangö och vägen mellan Virkby och Ingå hör också till de vägar som akut behöver ny beläggning, säger Eliasson.

Destias entrepenadområde sträcker sig från Hangö till Lojo.

Pengarna tryter

Det är Närings-, trafik- och miljöcentralen som avgör vilka statliga vägar som slutligen får en ny slät beläggning i stället för enstaka plåster.

- I dagens krassa penningläge, som statsmakten är i, får vägarna inte nya beläggningar i den takt det skulle behövas, säger Eliasson.

Västra omfartsvägen i Karis
Bildtext Västra omfartsvägen i Karis är i uselt skick.
Bild: yle/Christoffer Westerlund
En asfalterad väg med skador i beläggningen.
Bildtext Lappersvägen i Sjundeå behöver också ny beläggning.
Bild: Yle/Veronica Montén

Vilket är ditt bästa tips till dem som rör sig på ojämna vägar?

- Det gäller naturligtvis att ta groparna i beaktande. Därför försöker vi också varna för beläggningsskador med trafikmärken.

Den långa, våta och varierande vintern har också bidragit till att det har gått åt exceptionellt mycket salt på vägarna.

- Vi har använt otroligt mycket salt jämfört med många andra vintrar. Vi har haft varierande vägalag ända sedan november.

vinterväder på vägarna
Bildtext Det har använts mera salt på våra vägar än tidigare år.
Bild: Pertti Huotari / Yle

Gatuchef Johnny Jonsson vid Raseborgs stad berättar att också flera av stadens gator och vägar med gammal beläggning är gropiga efter vintern.

- Det finns mycket att laga på vägarna i vår.

Stötdämpare
Bildtext Stötdämparna är utsatta för slitage när du rullar fram längs ojämna vägytor.
Bild: YLE/Tove Virta

Vad gör de här groparna åt våra bilar då? Jo, åtminstone får du som kör i gropar räkna med att punga ut extra pengar då slitna bildelar måste bytas ut, säger besiktningsman Johan Hindrén.

- Underredet, alla leder, stötdämpare och fjädringen slits. Det är ju bilens ägare som blir drabbade av det här i form av utgifter. Körs bilen bara på jämna fina asfaltsvägar är det betydligt mindre slitage.

Att köra långsamt och väja för de största groparna är Hindréns heta tips för alla som rör sig på ojämna vägar.

Diskussion om artikeln